Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμώς των νεκρών στα βίαια επεισόδια στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου το Σάββατο, στους 39 έφτασαν τα θύματα ενώ τουλάχιστον 300 είναι οι τραυματίες. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν ύστερα από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορούμενους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη πριν από ένα χρόνο. Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση κυκλοφορίας, εξετάζει το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου.

Ads

«Ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια στο Πορτ Σάιντ ανήλθε σε 14» ανακοίνωσε το υπουργείο αρχικά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ωστόσο, αργότερα την ίδια ημέρα ο αριθμός των νεκρών και των τραματίων αυξήθηκε, στους 22 και 200 αντίστοιχα. Εν συνεχεία, το απόγευμα του Σαββάτου, ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Πορτ Σάιντ έκανε λόγο για 27 νεκρούς. Το βράδυ του Σαββάτου ο αριθμώς των νεκρών υπολογίζεται σε 39. 

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη, μετά τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων που ξέσπασαν κατόπιν απόφασης αιγυπτιακού δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο 21 ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στην ίδια πόλη, την 1η Φεβρουαρίου του 2012. 

Συγκρούσεις στο Κάιρο
Συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών και στο Κάιρο, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ONTV έδειξε εικόνες διαδηλωτών που εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ υπήρχε πολύς καπνός στην ατμόσφαιρα και μικρές φωτιές έκαιγαν στους δρόμους.

Ads

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 530 με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου, με επικεφαλής του τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, καταδίκασε τα βία επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα και κάλεσε σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο για την επίλυση των πολιτικών διαφορών.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Σάλαχ Αμπντέλ Μακσούντ, που παρακολούθησε τη συνάντηση του Μόρσι με άλλους υπουργούς, δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που σημειώνονται βίαια επεισόδια, αν χρειαστεί.
 
Τις συγκρούσεις πυροδότησε η είδηση ότι τουλάχιστον τουλάχιστον 21 από τους 73 κατηγορούμενους στη δίκη για την ποδοσφαιρική τραγωδία  καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

image
 Συγγενείς των νεκρών στο άκουσμα της ετυμηγορίας των κατηγορουμένων

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο, ακολούθησαν συμπλοκές και έχουν σκοτωθεί 39 άτομα, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι δέχτηκαν σφαίρες. Συγκεκριμένα, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν συγγενείς των καταδικασθέντων σε θάνατο προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή που κρατούνταν οι τελευταίοι.

image
 
Στη συνέχεια, άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. 

 
Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή.  

Την απόφαση του δικαστηρίου υποδέχτηκαν με επευφημίες συγκετρωμένοι οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί.

image

Την 1η Φεβρουαρίου του 2012, μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, εκατοντάδες οπαδοί των ομάδων Αλ-Αχλί και Αλ-Μάσρι ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.  

image