Την ώρα που η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας καθυστερεί, κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει. Οι ίδιοι αναλυτές, σύμφωνα με το Spiegel, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να σωθεί, ενώ προτείνουν να σκεφτεί η γερμανική κυβέρνηση – και η ευρωζώνη – σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ήλπιζε ότι με το ταξίδι της στην Αθήνα πριν από τρεις ημέρες θα δείξει την γερμανική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Παρόλα αυτά, δυο μέρες μετά το ταξίδι της, κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα στην Γερμανία «έριξαν» περισσότερο την διάθεση. Με την φθινοπωρινή έκθεσή τους, τα ινστιτούτα αυτά, θέτουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να μείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ.
 
Ανάγκη για νέο κούρεμα
 
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί», δήλωσε ο Χοακίμ Σέιντε, του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, Κέιλ. Αυτό το ινστιτούτο έχει λάβει εντολή από την γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει την ελληνική οικονομία δυο φορές τον χρόνο.
 
Ο Όλιβερ Χόλτεμούλερ, του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, Χάλε, ήταν επίσης απαισιόδοξο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι απίθανο να ξεφύγει από το χρέος της και πρότεινε ένα νέο κούρεμα.
 
Στην περίπτωση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναπόφευκτα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι διεθνείς δανειστές της χώρας και όχι μόνο οι ιδιώτες πιστωτές, όπως έγινε την προηγούμενη φορά.
 
Χθες, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα νέο κούρεμα του χρέους. Και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν εναντιωθεί στην ιδέα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι «το να ξεχάσει το ελληνικό χρέος που έχει στα βιβλία της δεν είναι ένα ενδεχόμενο υπό σκέψη». 
 
Αδιέξοδο
 
Σε ένα άτυπο αδιέξοδο έχουν βρεθεί η γερμανική και η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα. Και αυτό δεν αποτελεί ευχάριστο νέο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά υπό τον φόβο μιας περαιτέρω αναταραχής εντός της ζώνης του ευρώ. 
 
Η Γερμανία σε υφεσιακή πορεία
 
Σε ύφεση βρίσκεται και η οικονομία της Γερμανίας σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων. Η ανάπτυξη της χώρας θα δείξει αύξηση της τάξης του 0.8%, πολύ μικρότερο από όσο προέβλεπαν πρόσφατες μελέτες, και τον επόμενο χρόνο θα είναι ακόμη μικρότερο. Αντί για 2% αύξηση του ΑΕΠ, πλέον προβλέπεται μόνο 1% για το 2013. Αυτό το ποσοστό θα έρθει μόνο από τις εξαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με τους οικονομολόγους ακόμη αντέχουν.
 
Το ιδανικό σενάριο
 
Το καλύτερο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν θα χειροτερέψει – αν και όσοι υποστήριξαν το σενάριο αυτό, δεν πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Σύμφωνα με το Spiegel, στην αναφορά των οικονομολόγων τονίζεται ότι «αυτή η αξιολόγηση της γερμανικής οικονομίας βασίζεται στην υπόθεση ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη σταδιακά θα σταθεροποιηθεί και οι επενδυτές θα επιστρέψουν. Αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένο. Το ρίσκο είναι μεγάλο, όπως και ο κίνδυνος η Γερμανία να πέσει σε ύφεση».
 
Επίσης, τα οικονομικά ινστιτούτα κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι ευχαριστημένα με τον τρόπο που έχει χειριστεί η ευρωζώνη μέχρι στιγμής την κρίση. Οι αναλυτές επανέλαβαν την απαίτησή τους – που είχαν κάνει σε προηγούμενες αναφορές τους – να προσφέρει η ευρωζώνη ένα πλάνο για να εγγυηθεί ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία των κρατών μελών.
 
«Οι εγχώριες συζητήσεις σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Φιλανδία, δείχνουν ότι υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον πλέον για να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια. Έχει περισσότερη λογική για τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης, έτσι», αναφέρουν συγκεκριμένα.
 
Καμπανάκι κινδύνου για πληθωρισμό
 
Ο Κάι Κάρστενσεν, από το Ινστιτούτο Κέιλ, έκανε σαφές ένα πράγμα, χθες παρουσιάζοντας την μελέτη. Αναφερόμενος στην απίθανη περίπτωση η Ελλάδα να καταφέρει να διαχειριστεί το χρέος της σύντομα, είπε πως «είναι ώρα να αφήσουμε την οικονομική βοήθεια και να στραφούμε στο σενάριο μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους».
 
Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο κατέκρινε σφοδρά το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει απεριόριστα κρατικά ομόλογα από υπερχρεωμένες χώρες μέλη του ευρώ στις δευτερογενείς αγορές.
 
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξελίσσεται σε προστάτη των εθνικών προϋπολογισμών και πιθανώς ακόμη και να κυριαρχήσει πάνω στην φερεγγυότητα των υπόλοιπων χωρών. Εν αντιθέσει με την ανεξαρτησία της τράπεζας, η αξιοπιστία της κινδυνεύει», τονίζουν οι οικονομολόγοι του Κέιλ.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους αυτή η συμπεριφορά θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει υψηλό πληθωρισμό, κάτι που σίγουρα θα καταστρέψει την ΕΚΤ. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός το 2013 θα κινείται στο 2,1%.