«Μπορεί ένα στικάκι να αλλάξει μια πολιτική τάξη;», αναρωτιέται η New York Times, αναφερόμενη στην υπόθεση με τις λίστες των 2000 Ελλήνων καταθετών της Ελβετίας που ελέγχει το ΣΔΟΕ. Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει πως αυτή η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πολιτική κρίση που σείει τα θεμέλια της κυβέρνησης συνεργασίας, και αναζητεί τι πολιτικό μόρφωμα θα προκύψει μετά από αυτό το σκάνδαλο. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
Ads
Κλίμα αποσταθεροποίησης
Όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και οι προκάτοχοί του δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι η λίστα είχε χαθεί – και ένας άλλος πρώην υπουργός τόνιζε ότι την είχε παραδώσει στις αρχές – η ιστορία φάνηκε να είναι αστεία. Αλλά εμφανιζόμενη με άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται παράλληλα, παύει να είναι αστεία, ειδικά όταν πρώην αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε νεκρός και σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα αυτοκτόνησε.
Καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να περάσει ένα νέο πακέτο μέτρων, και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, φθάνει στην Ελλάδα σήμερα, οι υποθέσεις διαφθοράς φαίνονται να είναι μάχες σώμα με σώμα, καθώς οι πολιτικοί καταρρίπτουν συμμαχίες εν μέσω κλίματος αποσταθεροποίησης, υποψίας και εκβιασμού. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο, από την αμερικανική εφημερίδα, ότι τα άτομα που ελέγχονται, προέρχονται από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Σαμαρά.
Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζουν οι NYT, είναι σχέσεις αντιπαλότητας. «Μπορεί να είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν τώρα, αλλά οι αρχές του καθενός είναι να καταδείξουν τον άλλο αναξιόπιστο», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Παντελής Μπουκάλας, σχολιαστής της Καθημερινής, που συμπληρώνει ότι «εάν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί τελείως θα καταρρεύσει η κυβέρνηση αφού η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους».
Αποποίηση ευθυνών
Στην Ελλάδα υπάρχει αναβρασμός, γράφουν οι NYT, γιατί φαίνεται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να αγγίξει την λίστα των 1991 καταθετών, καθώς υπήρχαν συνδέσεις τις πολιτικής σκηνής με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έξαλλη κατάσταση, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ανέφερε ότι είχε παραδώσει το στικάκι στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Δευτέρα που κλήθηκε μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, και τον Γιάννη Στουρνάρα, τον νυν υπουργό, στην Βουλή για να καταθέσει, τόνισε ότι ουδέποτε έλαβε το στικάκι από τον κ. Παπακωνσταντίνου.
«Πέρα από το περιεχόμενο της λίστας, τις εικασίες και τα αντεπιχειρήματα, αυτό που φαίνεται είναι ότι βιώνουμε την πιο δύσκολη περίοδο από τον πόλεμο και μετά, όπου δύσκολα θα βρει κανείς παραδειγματικές φιγούρες στην δημόσια ζωή», σχολιάζει ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής και συγγραφέας της Ιστορίας της Σύγχρονης Ελλάδας. «Υπάρχει ακόμη ο φόβος, ότι θα κατηγορηθούν για αυτό, οπότε συμπεριφέρονται ανάλογα», προσθέτει.
Όταν από την εφημερίδα ζητήθηκε σχόλιο από το ΣΔΟΕ αναφορικά με την λίστα, δεν υπήρξε απάντηση.
Όταν μετά από 40 χρόνια εναλλαγής στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχασαν την μισή υποστήριξή τους, από όσους ήταν εξαγριωμένοι από τα μέτρα λιτότητας, οι αναλυτές είπαν ότι οι έρευνες για την φοροδιαφυγή και τις καταθέσεις στο εξωτερικό θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υποθέσεις δωροδοκίας, όπως έγινε στην Ιταλία στις αρχές του ΄90 και έριξε την κυβέρνηση αφήνοντας κενή την θέση για τον Σίβλιο Μπερλουσκόνι.
Τι θα προκύψει;
Αλλά στην Ελλάδα μένει να φανεί τι νέο πολιτικό μόρφωμα θα εμφανιστεί μετά. Το πολιτικό στερέωμα έχει αλλάξει δραματικά μετά την κρίση χρέους και τα τρία χρόνια της λιτότητας, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και η ανεργία έφτασε ανάμεσα στους νέους στο 50%.
Στις εκλογές της Άνοιξης, το νεοναζιστικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή, μια καθαρά αντιπολιτική δύναμη που διογκώνεται προωθώντας τους φόβους για την παράνομη μετανάστευση και που έχει κατηγορήσει τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις για διαφθορά, κέρδισε έδρες στο Κοινοβούλιο. Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής, φώναζαν στους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, αποκαλώντας τους «κλέφτες που έκλεβαν την χώρα για 20 χρόνια».
Ταυτόχρονα, το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει έδαφος καθώς βγήκε δεύτερος στις προηγούμενες εκλογές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >