Η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας, η Μασσαλία, φαίνεται πως είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στην Ευρώπη για τους νέους. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές το φετεινό καλοκαίρι ήταν για την πόλη ένα από τα χειρότερα της ιστορίας της, με 15 άτομα, όλοι έφηβοι κάτω των 18 ετών, να βρίσκουν το θάνατο από ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες.

Ads

«Αν θέλεις να γεράσεις, φύγε από τη Μασσαλία. Εδώ μπορεί να πεθάνεις νέος». Αυτό θα μπορούσε να αναγράφει μια υποθετική, αλά Φαρ Γουέστ, πινακίδα στην είσοδο της πιο φτωχής μεγαλούπολης της Γαλλίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς πώς έχει η κατάσταση, είναι να πάρει το τοπικό λεωφορείο με τον αριθμό ‘30’ από το σταθμό της Μπουγκενβίλ. Ξεκινώντας από το βόρειο τερματικό σταθμό του μετρό, 5χλμ από το κέντρο της πόλης, περνάει από αυτοκινητόδρομους, εργοστάσια, παράνομες χωματερές και ένα μοναστήρι του 10ου αιώνα.

Διασχίζοντας για περίπου 10χλμ ακόμα λόφους από ασβεστόλιθο τον έναν μετά τον άλλον το λεωφορείο πλησιάζει σε μια ομάδα από πολυκατοικίες. Το λεωφορείο περνά μέσα από τις φτωχότερες περιοχές της πιο φτωχής πόλης στη Γαλλία.

Ads

Περίπου το 40% των κατοίκων εδώ είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αρκετά υψηλό αν το συγκρίνει κανείς με το 26% του συνόλου της Μασσαλίας και το 15% του εθνικού μέσου όρου. Στη βόρεια Μασσαλία το ποσοστό αυτό είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Γαλλίας.

Ένας έφηβος ή νεαρός άντρας από τη βόρεια Μασσαλία έχει κίνδυνο νε πεθάνει πολύ πριν τα 65 του χρόνια. Μόνο φέτος το καλοκαίρι, 15 νεαροί άντρες , κυρίως από τις βόρειες συνοικίες της πόλης, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο πλαίσιο ενός ‘’πολέμου’’ για το ποιος θα έχει το επικερδές προνόμιο να πουλήσει ναρκωτικά –επί το πλείστον κάνναβη και κοκαΐνη- σε ανθρώπους από τις πιο εύπορες περιοχές της πόλης και των προαστίων.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της (800.000 κάτοικοι) η Μασσαλία έχει σχεδόν τόσες δολοφονίες για τις οποίες οφείλονται τα κυκλώματα των ναρκωτικών, όσες και η Νέα Υόρκη με πληθυσμό 8.000.000 κατοίκων. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την ανάληψη επείγουσας δράσης αυτό το μήνα για να μην καταλήξει η πόλη από «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» που θα είναι από τον Ιανουάριο, να γίνει Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δολοφονίας της νεολαίας.

Η Ρασίντα Τιρ, αρχηγός μια τοπικής ένωσης των κατοίκων αναφέρει: « Εδώ και επτά χρόνια χάνουμε τους νέους μας. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη διακίνηση ναρκωτικών. Από μόνο του δεν εξηγεί τη δολοφονία» και συμπληρώνει: « Υπάρχει ένα αυτοκτονικό ένστικτο, μια απελπισία σε μερικά από αυτά τα αγόρια. Ξεκινά με την αποτυχία και την απόρριψη στο σχολείο και την έλλειψη θέσεων εργασίας. Δεν βλέπουν κανένα μέλλον. Ζουν μόνο για το παρόν σε έναν κόσμο εύκολου χρήματος και , τώρα, βίας».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επενέβη και η Σαμία Γκάλι, η δήμαρχος του 15ου και 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, των περιοχών δηλαδή που καλύπτουν την πλειονότητα των φτωχών επαρχιών της πόλης, δηλώνοντας πως μόνο ο στρατός θα μπορούσε πλέον να λύσει το πρόβλημα. Η Σαμία κάλεσε τη κυβέρνηση να αποστείλει στρατεύματα για να κατάσχουν τα φτηνά αυτόματα όπλα που εισάγονται από τα Βαλκάνια και τη βόρειο Αφρική και να διακόψουν το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κλήση της Σαμία Γκάλι για στρατιωτική παρέμβαση απορρίφθηκε ως παράλογη. Μέσα σε λίγες μέρες ωστόσο η κυβέρνηση είχε καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη ‘’διάσωση της Μασσαλίας’’. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπίρα, βρέθηκαν στη πόλη τη περασμένη εβδομάδα για να δημιουργήσουν μια νέα « κατά προτεραιότητα ζώνη ασφαλείας» στις βόρειες συνοικίες.

Πλέον εκεί θα υπάρχουν 230 επιπλέον αστυνομικοί και- για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός του Παρισιού- ένας ξεχωριστός αρχηγός της αστυνομίας ή «Επικεφαλής της αστυνομίας». Ακόμα, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρι Αιρό, υποσχέθηκε στην πόλη το πολιτικό και οικονομικό βάρος που χρειάζεται ώστε να γίνει μια ακμάζουσα «μεσογειακή μητρόπολη».

Πηγή: Independent

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς