Ένα βίντεο, που δείχνει βασανισμούς κρατουμένων σε φυλακή της Γεωργίας από τους φύλακες, κυκλοφόρησε την Τρίτη στην χώρα από κανάλια, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Αμέσως, την ίδια ημέρα αλλά και την επόμενη, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στο περιστατικό αυτό ζητώντας την άμεση παραίτηση των αρμόδιων υπουργών, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για σκηνοθετημένο περιστατικό. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Το επίμαχο βίντεο παρουσιάζει μια ομάδα φρουρών να χτυπά, να ταπεινώνει και να βιάζει με αντικείμενα τους φυλακισμένους. Το ένα από τα δυο κανάλια που το προέβαλλαν ανήκει στον Μπιντζίνα Ιβανσβίλι, του οποίου ο εκλογικός συνασπισμός με το όνομα «Γεωργιανό Όνειρο» είναι αντίπαλος με την «Ενωμένη Εθνική Κίνηση» του προέδρου της χώρας, Μίκελ Σακασβίλι, στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου.
 
Η προβολή του βίντεο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πληθυσμού που κατέκλυσε της δυο κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας Τμπίλιζι τόσο την Τρίτη το βράδυ, όσο και την Τετάρτη. Ο Μίκελ Σακασβίλι, ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον βασανισμό και τον βιασμό των κρατουμένων και έτσι το γραφείο του εισαγγελέα διέταξε την σύλληψη δέκα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ο διευθυντής της φυλακής, δυο βοηθοί και αρκετοί φύλακες. Η αρμόδια υπουργός, μάλιστα, φαίνεται πως ετοιμάζει την παραίτησή της. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως «το βίντεο είναι σκηνοθετημένο και πως οι φρουροί είχαν δωροδοκηθεί από άτομα με πολιτικά κίνητρα».
 
«Σήμερα θα πω στα θύματα αυτών των απάνθρωπων πράξεων και σε όλο το έθνος ότι η Γεωργία που χτίσαμε και χτίζουμε δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές. Αυτοί που ευθύνονται θα περάσουν πολλά χρόνια στην φυλακή. Το ίδιο και οι φύλακες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα. Το σύστημα, όπως είναι τώρα, θα παταχθεί», δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Σακασβίλι σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης, και τον γενικό εισαγγελέα.
 
Εκτός από την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών, κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν «Μίσα, φύγε!», αναφερόμενοι στον Πρόεδρο της χώρας, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι ευθύνεται για την πολεμική εμπλοκή της Γεωργίας με την Ρωσία τον Αύγουστο του 2008. Ο Ιβανσβίλι, που βρέθηκε μαζί με άλλους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού του στον δρόμο με τους διαδηλωτές, έκανε έκκληση να μην πορευτούν με θυμό και να ψηφίσουν με σύνεση. Ο συνασπισμός παρά τα υψηλά ποσοστά του, ακόμη βρίσκεται πίσω από το κόμμα της κυβέρνησης.
 
Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και η αμερικανική πρεσβεία καταδίκασαν το περιστατικό στις φυλακές και κάλεσαν την γεωργιανή κυβέρνηση να διεξάγει μια αδέκαστη έρευνα για το θέμα.