Μεταξύ των ουραγών όσον αφορά στην εφαρμογή της Συνθήκης Κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Διαφάνειας. Η χώρα κατατάσσεται, για άλλη μία χρονιά, σε εκείνες που δεν έχουν ξεκινήσει σχετικές δικαστικές υποθέσεις και εφαρμόζουν ελάχιστα ή καθόλου εφαρμόζουν την εν λόγω Συνθήκη. H έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δίνεται στη δημοσιότητα λίγο μετά τις αποκαλύψεις της οργάνωσης Global Financial Integrity για τα τεράστια ποσά “μαύρου χρήματος” που διακινούνται προς και από την Ελλάδα.
Ads
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, στην Ελλάδα η έλλειψη επίσημων στοιχείων για την ύπαρξη και εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης, καταγράφεται αρνητικά . Θα ήταν σκόπιμο, επισημαίνεται, το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβαίνει ανά τακτά διαστήματα στη δημοσίευση σχετικών στοιχείων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό σε ποιο βαθμό η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης.
Χαρακτηριστικά, ένα στα τέσσερα στελέχη επιχειρήσεων (27%) θεωρεί ότι η δωροδοκία από ανταγωνιστή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της επιχείρησής του τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.
«Η οικονομική κρίση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να ανακόψουν την εφαρμογή της Συνθήκης και τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν αθέμιτους τρόπους για να επικρατήσουν στις παγκόσμιες αγορές», δηλώνει με έμφαση η κ. Λαμπέλ, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Παράλληλα τονίζεται από τη Διεθνή Διαφάνεια ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στα κέντρα πίεσης που στοχεύουν στην αποδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου κατά της δωροδοκίας (όπως είναι η US Foreign Corrupt Practices Act-FCPA).
Παράδεισος μαύρου χρήματος
«Με τη σέσουλα» μεταβιβάζονταν εδώ και μια 10ετία στο εξωτερικό χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες ή πρακτικές φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Μία αντίστροφη πορεία παρατηρείται σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και της ευκαιρίας για τους επιτήδειους.
Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η οργάνωση Global Financial Integrity διαμορφώνουν μία πραγματικότητα η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν παράδεισο μαύρου χρήματος, με εύλογες συνέπειες για την εγχώρια οικονομία. Από το 2003 έως το 2011 βγήκαν από τη χώρα περισσότερα από 260 δις ευρώ, ένα ποσό το οποίο θεωρείται τεράστιο για τη μικρή ελληνική οικονομία. Αυτά τα χρήματα προέρχονται κυρίως από εγκληματικές ενέργειες, φοροδιαφυγή και διαφθορά.
Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, σημειώνεται μία αντίστροφη πορεία του μαύρου πλούτου. Η GFI παρατηρεί ότι στην Ελλάδα εισέρρευσαν παράνομα 90 δις δολάρια το 2010 και 109 δις δολάρια το 2011. Αυτές οι μαύρες εισροές έχουν στόχο την εξαγορά πλουτοπαραγωγικών πηγών οι οποίες λόγω της συγκυρίας συνοδεύονται από εξευτελιστικές τιμές, πόσο μάλλον στην περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.
Η Οργάνωση χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μέθοδο «ορισμό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και στέκεται σε περιπτώσεις επενδύσεων όπως ακίνητα τα οποία στο μέλλον θα αξίζουν πολύ περισσότερο.
«Σε περίοδο ύφεσης είναι πολύ δύσκολο για φυσικά και νομικά πρόσωπα να πάρουν δάνεια, γεγονός το οποίο προσελκύει παράνομα κεφάλαια που αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν το χάσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής της GFI Ρέιμοντ Μπέικερ.
Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ και η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΟΣΑ (μετά το Μεξικό). Το ίδιο ίσχυε και πριν από την κρίση των τελευταίων ετών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >