Να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας κατά δύο χρόνια θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ την προσεχή εβδομάδα, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίας. Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση που σύμφωνα με τους FT θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την Τετάρτη ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ads
Η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Για την κ. Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση αυτό που ισχύει είναι το μνημόνιο κατανόησης, όπως αυτό συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)» επισήμανε.
Πρόσθεσε δε, ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης» σημείωσε ο Ζάιμπερτ.
FT: Παράταση του Μνημονίου κατά δυο χρόνια θα ζητήσει ο Σαμαράς
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στη κατοχή της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα προτείνει τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών να εκταθούν σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο. Επιδιώκει την επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας και τις προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα πασχίζει να βρει περικοπές των δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2013 και το 2014, με βάση την ισχύουσα συμφωνία διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο της επιμήκυνσης προβλέπει μια πιο αργή προσαρμογή, με τις περικοπές να κατανέμονται σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και όχι κατά 2,5 μονάδες, όπως ορίζεται από την τρέχουσα συμφωνία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ελλείμματος το 2013-2014, η οποία θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη. Ωστόσο, η Αθήνα θα προτείνει να βρει τα χρήματα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης. Τά κεφάλαια θα προκύψουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, από το υπάρχον δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πάρει αναβολή στην έναρξη αποπληρωμής του πρώτου δανείου από το 2016 μέχρι το 2020, οπότε είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να αποπληρώνει το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η υπομονή των πιστωτών της ευρωζώνης στην Ελλάδα εξαντλείται αναφέρει η εφημερίδα και άλλη μια διαφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πρόσθετα δάνεια προς την Αθήνα και ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών πολιτικών έχουν πλέον εκφράσει ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης. «Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», είπε.
Σχέδιο για κούρεμα… «τελευταίας ευκαιρίας»
Ένα σχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους επεξεργάζονται, στο μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στόχο του σχεδίου αποτελεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό πρακτορείο το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι κεντρικές τράπεζες, θα αγγίζει τα 70 με 100 δισ. ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ελληνικό χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >