Στο επίκεντρο μιας πετυχημένης φάρσας βρέθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα, που επιμένει στην ακρίβεια των άρθρων της, ξεγελάστηκε από ένα ψεύτικο editorial που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και στήριζε το WikiLeaks υπό το όνομα του πρώην εκδότη της Μπιλ Κέλερ.
 

Ads

Το σχετικό άρθρο, με τίτλο «WikiLeaks, a Postscript», δημοσιεύτηκε το πρωί της Κυριακής. Σε αυτό, ο Κέλερ φερόταν να υποστηρίζει πως ο ιστότοπος WikiLeaks και οι ρεπόρτερ των Times, που έγραψαν άρθρα βασισμένα στις διαρροές εγγράφων, πρέπει να προστατεύονται από το νόμο. Στο ίδιο άρθρο, ο Κέλερ επέκρινε τις Visa, Mastercard και American Express που μπλόκαραν τις δωρεές στο WikiLeaks.
 
Ένας λογαριασμός στο Twitter, που εμφανιζόταν ότι ανήκει στον Κέλερ, αναδημοσίευσε το άρθρο.
 
Λίγη ώρα αργότερα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Νικ Μπίλτον ανακάλυψε πως ο λογαριασμός ήταν ψεύτικος. Ο Κέλερ, σε tweet του από τον πραγματικό λογαριασμό του αυτή τη φορά, ανέφερε: «Κυκλοφορεί ένα ψεύτικο άρθρο στο διαδίκτυο υπό το όνομά μου για το WikiLeaks. Είναι ΨΕΥΤΙΚΟ, δηλαδή όχι δικό μου».
 
Το επίμαχο άρθρο ωστόσο είχε προλάβει να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Κι άλλοι δημοσιογράφοι έπεσαν στην παγίδα. Ακόμη και ο Μπίλτον είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter: «Σημαντικό άρθρο από τον @nytkeIler που υπερασπίζεται το @WikiLeaks». Αλλά και το WikiLeaks και οι Anonymous έκαναν retweet το άρθρο.
 
Το editorial δημοσιεύτηκε στην πλαστή διεύθυνση https://www.opinion-nytimes.com, που δημιουργήθηκε στις 30 Μαρτίου.