Σε συγκλονιστικές καταγγελίες ρατσιστικής βίας προχώρησαν μετανάστες που έδωσαν συνέντευξη Τύπου τη Πέμπτη. «Οι αστυνομικοί μου είπαν να πω ότι με χτύπησαν Πακιστανοί», είπε ένας εξ΄αυτών. Όλοι δηλώνουν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται και τους αναγκάζουν να κρύβονται και να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
 

Ads

«Περπατούσα στο δρόμο βράδυ, πέρασε δίπλα μου μια μηχανή και με ρώτησαν αν είμαι Πακιστανός. Είπα όχι γιατί φοβήθηκα. Μετά ήρθαν δύο μηχανές. Με κλειστά φώτα. Δεν τους είδα να έρχονται. Με έριξαν κάτω και άρχισαν να με χτυπούν. Όταν οι γύρω φώναξαν την αστυνομία, εκείνοι μου είπαν να πω ότι με χτύπησαν Πακιστανοί, και όχι Χρυσαυγίτες», δηλώνει ο Μοχαμάντ Ζαίρ. Ο Μοχαμάντ είναι στην Ελλάδα χρόνια και έχει χαρτιά παραμονής στην χώρα.
 
Η Κίνηση Ενωμένοι Εναντίον στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η πακιστανική ένωση «Ενότητα», και η Ένωση Μεταναστών Εργατών μίλησαν στον Τύπο, αναφορικά με το θέμα των επιθέσεων των ακροδεξιών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, επεσήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα περιστατικά επιθέσεων σε μετανάστες ήταν περίπου 60. Ο κ. Ασλάμ συμπλήρωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δεχθεί επιθέσεις έχουν χάσει πια την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία και μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβισμένοι.

 
Ο Αμποχαμέντ Μαχμούτ από την Αραβική Ένωση Ελλάδας κατήγγειλε ότι τις τελευταίες 90 ημέρες μέλη της Χρυσής Αυγής αναζητούσαν Αιγύπτιους, και πιο συγκεκριμένα πού έχουν τζαμιά. Ανέφερε, μάλιστα την επίθεση που δέχθηκε ο Αχμέτ Σαρίφ, ένας Αιγύπτιος στα Χανιά της Κρήτης με μαχαίρι, και τώρα κινδυνεύει να χάσει το νεφρό του. Ο κ. Μαχμούτ τόνισε μάλιστα ότι οι Αιγύπτιοι ήρθαν στην Ελλάδα καθόλα νόμιμα εξαιτίας ενός ελληνο-αιγυπτιακού συμβολαίου, το οποίο αφορούσε ψαράδες και έδινε βίζα σε 8.000 Αιγύπτιους μετανάστες τον χρόνο.
 
Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν, επίσης, και τέσσερα θύματα επιθέσεων.
 
Ο Γουλάμ Μπουρτζά πηγαίνοντας να δουλέψει στις 15/6 στην λαϊκή στο Κερατσίνι με το ποδήλατό του, δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι των χτύπησαν μέχρι να λιποθυμήσει. Ο Γουλάμ δεν δέχθηκε βοήθεια οπό κανέναν, και αφού συνήλθε πήγε και κρύφτηκε στο σπίτι του. Αν και είναι νόμιμος θέλει να φύγει πλέον από την Ελλάδα.
 
Στα βίντεο που ακολουθούν καταθέτουν την εμπειρία τους ο Μοχάμεντ Ασλέμ ετών 25, και ο Αλί Κασέρ, 25 ετών, που δέχθηκε επίθεση το Σάββατο πριν από τις εκλογές της 17 Ιουνίου.

Ads

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό της Ανταρσία, κάλεσε την Αριστερά, τους νέους, αλλά και όλους τους πολίτες να πάρουν πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτές.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η καταδίκη των επιθέσεων ακροδεξιών οργανώσεων από τον Δήμο Αθηναίων δεν αρκεί και πρέπει να συνοδευτεί από άλλα μέτρα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, και η καταγγελία την συνεργασίας των αρχών με μέλη της Χρυσής Αυγής.