Εβδομήντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2011 εξαιτίας των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΔΣΣ). Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν αυτοί που προπηλακίστηκαν, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν όχι για να κατακτήσουν και να αυξήσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους, όπως θα θεωρείτο λογικό τον 21ο αιώνα, αλλά απλώς για να τα διαφυλάξουν και να τα διατηρήσουν στην εποχή των μνημονίων.
Ads
Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης επηρέασε το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη, επισημαίνει η έκθεση της ΔΣΣ, που δημοσιεύεται σήμερα, Τετάρτη. «Η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία περιόρισαν περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας», επισημαίνει η ΔΣΣ, υπογραμμίζοντας ότι «οι σημαντικότερες αλλαγές σημειώθηκαν στην Ελλάδα».
Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρατηρείται μείωση των θανάτων. Το 2010, 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ξεπερνούσαν τους 140, επισημαίνει η ετήσια έκθεση για «τις παραβιάσεις των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», που καλύπτει 143 χώρες.
Η Λατινική Αμερική παραμένει η ήπειρος όπου σημειώνονται οι περισσότερες δολοφονίες ανθρώπων εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, με την Κολομβία να έχει το ρεκόρ με 29 θανάτους, ενώ ακολουθεί η Γουατεμάλα με 10 και η Ονδούρα. Οκτώ συνδικαλιστές σκοτώθηκαν στην Ασία.
«Το 2011 ήταν δύσκολο και συχνά επικίνδυνο για τους εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο. Όσοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα απολύθηκαν, συνελήφθησαν ή φυλακίστηκαν, ή ακόμη σκοτώθηκαν», επισημαίνει η γενική γραμματέας της ΔΣΣ Σάραν Μπάροου, από την Αυστραλία.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που παρατηρούνται σε κάποιες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και ο Καναδάς, «όπου η συντηρητική κυβέρνηση αποδυνάμωσε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώθηκε στη Μιανμάρ, όπου ένας νέος νόμος «έθεσε τις βάσεις ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δημιουργούν συνδικαλιστικές οργανώσεις», επισημαίνει η έκθεση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >