Μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ και της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που αυτό επιφέρει καλούνται να επιλέξουν σήμερα, Πέμπτη, οι Ιρλανδοί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί κλίνουν προς την υπερψήφιση του Συμφώνου, αν και η χώρα έχει πλούσιο παρελθόν σε απορρίψεις ευρωπαϊκών συνθηκών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας προειδοποιεί ότι μια ιρλανδική απόρριψη θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης, Sinn Fein, υποστηρίζει πως ένα «όχι» θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου.

Ads

 
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
 
Αν και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για την θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες, το δημοψήφισμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη απόρριψη από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται σε Ισπανία και Ελλάδα.
 
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη νίκη στο «Ναι», ωστόσο οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 16% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που θα μπορούσε να καθορίσει την απόφαση. Στο παρελθόν εξάλλου η Ιρλανδία είχε απορρίψει σε πρώτη φάση τις Συνθήκες της Νίκαιας και της Λισσαβόνας, αναγκάζοντας τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου εν τέλει να εγκριθούν. Με δεδομένη αυτή την παράδοση το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι ούτε το «Ναι», ούτε το «Όχι» μπορούν να αποκλειστούν.
 
Εξάλλου οι Ιρλανδοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί το Δουβλίνο και την οποία η ιρλανδική κυβέρνηση σπεύδει να υπερασπιστεί. Ο διάλογος αναφορικά με το δημοψήφισμα επικεντρώθηκε στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.
 
Στην εκστρατεία που διεξήχθη από την κυβέρνηση υπέρ του «ναι» προβλήθηκαν προειδοποιήσεις όπως ότι οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι επισείει το κίνδυνο ένα «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο να επιφέρει νέες πιέσεις στα ομόλογα της χώρας, η οποία ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο.

image
 
«Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» υποστήριξε ξεκάθαρα ο Κένι, συμπληρώνοντας αναφορικά με το κόστος δανεισμού ότι «η διαφορά μεταξύ 3% και 7%, 8% ή ακόμη και 9% είναι τεράστια».
 
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίμον Γκίλμορ προειδοποίησε από την πλευρά του, πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας προκειμένου να αυξήσει την πίεση στους ψηφοφόρους.
 
Στον αντίποδα, το Sinn Fein προτείνει καταψήφιση του Συμφώνου, λέγοντας πως η λιτότητα έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Απόρριψη του Συμφώνου από το Δουβλίνο, υποστηρίζει, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ. Το κόμμα πάντως, ανεξάρτητα της έκβασης του δημοψηφίσματος, αναμένεται να βγει κερδισμένο, καθώς είναι το μόνο μεγάλο κόμμα που αντιδρά στο Σύμφωνο.

image

Ads

Σε 21 χώρες εκκρεμεί η διαδικασία επικύρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου
 

Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας (Δημοσιονομικό Σύμφωνο) έχει υπογραφεί από 25 ευρωπαϊκά κράτη και μένει να επικυρωθεί από 21 για να τεθεί σε ισχύ.
 
Το Σύμφωνο έχει ήδη επικυρωθεί από την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτή την κίνηση τον περασμένο Μάρτιο, ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Σλοβενία, στα μέσα Απριλίου και η Ρουμανία στις 21 Μαΐου.