Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει σήμερα την διερευνητική εντολή και θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την χθεσινή αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά. Ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά χθες, έκανε άνοιγμα στον Αλ. Τσίπρα, δηλώνοντας πως αναμένει «σαφείς προτάσεις». Κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό – ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αποκλείσει συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή. Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή, την οποία αναμένεται να λάβει αύριο, στις 14:00, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ads
Κατέθεσε την εντολή ο Σαμαράς
Σε παρέμβασή του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με τη σύνθεση της νέας Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. «Ως εκ τούτου κατέθεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», πρόσθεσε.
«Προσπάθησα να βρω λύση για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία», τόνισε. Όπως ανέφερε, η ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό αλλά τα υπόλοιπα κόμματα «απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων που δεν δέχονται».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος, τού πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. «Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Καμμένος αρνήθηκε κάθε επαφή μαζί του, ενώ, όπως ανέφερε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συμφώνησαν ότι δεν συντρέχει λόγος συνάντησης αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΝΔ ήταν «το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει», προσθέτοντας ότι χαίρεται πως «έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης» που «αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, κάτι που, όπως τόνισε, ο ίδιος προσπάθησε να αποτρέψει. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο», κατέληξε.
Συνεννόηση με την Αριστερά επιδιώκει ο Τσίπρας
Σε δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως απέρριψε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας πως ο πολιτικός σχηματισμός θα επιδιώξει να υπάρξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
«Ζητήσαμε προεκλογικά ψήφο διακυβέρνησης, εντολής για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο… αυτό που ζητήσαμε το εννοούσαμε και το εννοούμε», σημείωσε, τονίζοντας πως διαμορφώνονται δυνατότητες για μια ριζικά διαφορετική πορεία. Στο σημείο αυτό έθεσε εκ νέου θέμα εκλογικού νόμου, τον οποίο χαρακτήρισε καλπονοθευτικό.
Πρόσθεσε πως οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το μνημόνιο. «Οι υπογραφές αυτές δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Καταλήγοντας ζήτησε σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει νομιμοποίηση λήψης «βάρβαρων μέτρων» μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, προειδοποίησε να μη γίνει απόπειρα δημιουργίας κλίματος «τεχνητών εκβιασμών» σε βάρος του λαού. «Η πολιτική της λιτότητας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.
Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή με τον Αντώνη Σαμαρά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ουσιαστική και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. Αναπτύσσοντας αναλυτικότερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό.
- Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
- Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.
- Ύπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
- Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Βενιζέλο συμμετείχαν οι Φ. Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Παπουτσής, Α. Λοβέρδος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Χ. Πρωτόπαπας.
ΔΗΜΑΡ: Αναμένουμε προτάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ
Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει να προσβλέπει σε κυβέρνηση «ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης που θα εξασφαλίζει παραμονή στο ευρώ και απαγκίστρωση από το μνημόνιο», ανέφερε ο επικεφαλής της Φώτης Κουβέλης το μεσημέρι της Δευτέρας. Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μία «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ο κ. Κουβέλης τόνισε – δείχνοντας προς την έκκληση Τσίπρα – πως «συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς στις προοδευτικές δυνάμεις» και περιμένει «σαφείς προτάσεις».
Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις του, στο Reuters, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε τριμερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετείχε μια προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση, αν ικανοποιηθούν οι δυο όροι του κόμματος, «απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Δεν δέχτηκαν συνάντηση Καμμένος – Παπαρήγα
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συνάντηση, όπως επίσης και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση». Παράλληλα, στο κείμενο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε η Κεντρική Επιτροπή το κόμματος σημειώνεται: «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε θετικό για το λαό. Αντίθετα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για το σήμερα και βέβαια για το αύριο των λαϊκών συμφερόντων. Και ένα τέτοιο ΚΚΕ δεν το χρειάζεται ο λαός».
Σημειώνεται πως η διερευνητική εντολή που δόθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ ισχύει για τρεις ημέρες. Εφόσον δεν διαπιστώθηκε αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ).
Παραιτήθηκε ο Λ. Παπαδήμος
Λίγο μετά τις 14:00, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του. Κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αναφερόμενος στη θητεία της κυβέρνησής του, ανέφερε: «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε με δήλωσή του τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες.
Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
Με καταμετρημένο το 100,00% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ως εξής:
- ΝΔ 18,85%, 1.192.054, 108
- ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 16,78%, 1.061.265, 52
- ΠΑ.ΣΟ.Κ. 13,18%, 833.529, 41
- Ανεξ. Έλληνες 10,60%, 670.596, 33
- Κ.Κ.Ε. 8,48%, 536.072, 26
- Χρυσή Αυγή 6,97%, 440.894, 21
- ΔΗΜ.ΑΡ. 6,11%, 386.116, 19
Εκτός βουλής παραμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90%, και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55%.
Πρώτο κόμμα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνολικά σε 13 Περιφέρειες της χώρας αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται πρώτος σε Α΄και Β΄Αθηνών, Α΄και Β΄Πειραιώς, Περιφέρεια Αττικής, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Α΄Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ξάνθη και Χανιά.
Η αποχή, σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, φτάνει στο 34,93%.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >