Με έκδηλη ανησυχία, δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τις αυριανές εθνικές εκλογές ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και δήλωσε προκλητικά στο δημοσιογραφικό πρακτορείο «Reuters», πως «εάν οι έλληνες ψηφοφόροι ψηφίσουν για μια πλειοψηφία που δεν θα τιμήσει τη συμφωνία, η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες». Σε νέα δήλωση, αυτή τη φορά στο περιοδικό «Focus», προχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Αθήνα και Παρίσι, ότι τα χρέη είναι η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης, ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και πως χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη. Ανήσυχη, όμως, με τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα και στα αποτελέσματα των εκλογών βρίσκεται όλη η Ευρώπη. Ο κυρίαρχος πολιτικός κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, οι οικονομικοί κύκλοι αναμένουν με σπάνια νευρικότητα και ο επίσημος Τύπος συμπυκνώνει και εκτιμά πως οι αυριανές εκλογές θέτουν τέλος στο δικομματισμό, κρίνουν το μέλλον των μεταρρυθμίσεων και «παίζουν» με τα άκρα…
Ads
Γερμανία: Κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις
Αισιόδοξη ότι «οι εκλογές θα δώσουν μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία με προσήλωση» δηλώνει η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Viviane Reding, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine Zeitung» με τίτλο «Οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να λένε τη γνώμη τους».
«Οι έλληνες πολίτες βρίσκονται ενώπιον μιας πολύ δυσκολότερης κατάστασης. Καλούνται να δώσουν την ψήφο τους σε μια αναπόφευκτη, αλλά για πολλούς Έλληνες εξαιρετικά επώδυνη μεταρρυθμιστική διαδικασία» υποστηρίζει η Βίβιαν Ρέντινγκ.
Βρετανία: Ενισχυμένη η ακροδεξιά
Στην πρόθεση των ψηφοφόρων να τιμωρήσουν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις αυριανές εκλογές, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κρίση που πλήττει την χώρα, αναφέρονται οι «Financial Times» σε άρθρο του Kerin Hope.
Παράλληλα εκτιμούν ότι: «Μεταξύ των κομμάτων που θα παρουσιάσουν αυξημένη δύναμη είναι και το Ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής η οποία από το 0,23% που πήρε στις εκλογές του 2009 αναμένεται να λάβει ένα ποσοστό γύρω στο 5% και να έχει μια αξιόλογη εκπροσώπηση στην Ελληνική Βουλή».
Συνολικά η ακροδεξιά στην Ελλάδα (Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να λάβει το 13-15% και να έχει μια ισχυρή εκπροσώπηση στην Ελληνική Βουλή, παρόμοια με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στη σίγουρη παρουσία των νέο-ναζί στην ελληνική βουλή με ποσοστό πάνω από 5% αναφέρονται και οι «Times», σε άρθρο του James Bone. Στο άρθρο δημοσιεύονται δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Γιάννη Βούλτη, μεταξύ των οποίων η πρόβλεψή του ότι η Χρυσή Αυγή θα διαθέτει 18 βουλευτές την Δευτέρα στην ελληνική βουλή καθώς και φωτογραφία του με τον αγκυλωτό σταυρό. Το σύνθημα της Χρυσής Αυγής, σημειώνεται στο δημοσίευμα είναι ‘Η Ελλάδα πάνω από όλα’ παρεμφερές με το ‘Deutschland uber alles’.
Γαλλία: Ούριος άνεμος για τα κόμματα των άκρων
Στην ημερήσια «L’ Alsace», στο άρθρο του, με τίτλο «Ελληνική ψήφος, ένας δύσπεπτος ζωμός», ο Patrick Fluckiger, με αφορμή τις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα, σχολιάζει με τρόπο σκωπτικό το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Aνεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν θα τελειώσουν αύριο οι θυσίες.
Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα είναι ακριβώς οι ίδιες, δεδομένου ότι μια “Τρόικα” – η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει τον Άγιο Βασίλη- κρατά τα ηνία και οι αποφάσεις υποδεικνύονται στη Ουάσιγκτον από το ΔΝΤ, στη Φρανκφούρτη από την ΕΚΤ και στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι φυσά ούριος άνεμος για τα κόμματα των άκρων».
Επίσης, στο ολοσέλιδο αφιέρωμα της «L’ Alsace», εκτιμάται ότι «το πιο πιθανό σενάριο παραμένει εκείνο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων».
Ρεπορτάζ της επίσης γαλλικής εφημερίδας «Liberation» με τον ανωτέρω τίτλο και χαρακτηριστικό υπότιτλο τονίζει ότι «για πρώτη φορά, αυτό το κόμμα που αγωνίζεται ενάντια ‘στις κατώτερες ράτσες’ θα ήταν δυνατόν να πάρει μεταξύ 15 και 20 βουλευτές στις βουλευτικές της Κυριακής».
Ιταλία: Πολιτικός σεισμός
«Η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες και η Ευρώπη παρατηρεί με κομμένη την ανάσα καθώς από αυτές κρίνεται το μέλλον της γηραιάς ηπείρου», αναφέρει η εφημερίδα «La Repubblica», επισημαίνοντας ότι «…το μόνο βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας δε θα υπάρξει κανένας νικητής στις εκλογές της Κυριακής».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι επικρατεί φόβος σε όλους πως τα αποτελέσματα των αυριανών εκλογών αναμένεται να προκαλέσουν «πολιτικό σεισμό», με απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και να οδηγήσουν – σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ.Προβόπουλου- τη χώρα δεκαετίες πίσω.
Ολλανδία: Ποιοι θα συμμορφωθούν στο Μνημόνιο
Στην εφημερίδα «Financieele Dagblad», σε ανταπόκριση του Werner Bossmann από την Αθήνα, με τίτλο «Το ελληνικό δικομματικό σύστημα είναι σίγουρα σε κίνδυνο», και υπότιτλο «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αγοράσουν ψήφους», διαπιστώνεται ότι «οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα: “πόσα κόμματα που αντιτάχθηκαν στο Μνημόνιο, θα συμμορφωθούν”».
Οι εκτιμήσεις του αρθρογράφου αναφέρουν ότι: «Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, και τα δύο μαζί, πιθανώς να λάβουν λιγότερο από το 40% των ψήφων. Η εκλογή των εταίρων του συνασπισμού είναι περιορισμένη, καθώς διαφαίνεται κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου, με ενδεχομένως οκτώ ή δέκα κόμματα στο κοινοβούλιο, έναντι πέντε που είναι τώρα.
Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες και οφείλουν να συμμορφωθούν με το μνημόνιο, αλλά και να μειώσουν γρήγορα τις δημόσιες δαπάνες. Τα άλλα κόμματα είναι εναντίον του μνημονίου.
Ένας συνασπισμός μεταξύ αντιπάλων είναι ευάλωτος. Αυτό κάνει τους οργανισμούς αξιολόγησης και τους πολιτικούς στην υπόλοιπη ευρωζώνη νευρικούς» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρουσες είναι κι οι εκτιμήσεις της εφημερίδας «Trouw», όπου στο άρθρο της δημοσιογράφου Janne Chaudron, με τίτλο: «Ο θυμωμένος Έλληνας θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την παλαιά πολιτική», αναφέρονται τα εξής:
«Το ξέφρενο πλήθος, το οποίο τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου αγκάλιαζε, δεν υπάρχει πλέον. Το 2009, οι σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν το 44% των ψήφων, αποκτώντας την πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα παίρνουν το 18% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ο νέος αρχηγός του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος – στους δημόσιους υπαλλήλους είναι γνωστός ως ένας άνδρας που πλατειάζει και γράφει ατελείωτες επιστολές στο ΔΝΤ – προτιμάται από τον προκάτοχό του Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Σαμαράς της συντηρητικής ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 24%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι αρκετό για πλειοψηφία στη Βουλή. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού για την Ελλάδα είναι κάτι το ασυνήθιστο.
Σε περίπτωση που η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, τότε ο Σαμαράς θα κάνει μια συμμαχία με κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του κέντρου. Το ΛΑΟΣ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες».
Λουξεμβούργο: Νεο-ναζί, υπερεθνικιστές και αναρχικο-εμπνευσμένοι αριστεροί
Ανταπόκριση τού Gerd Höhler από την Αθήνα δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Luxemburger Wort», με τίτλο «Οι Έλληνες μπροστά στην αμηχανία της επιλογής» και υπότιτλο «Απελπιστικά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο / ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζικές απώλειες ψηφοφόρων / φόβος για συνθήκες Βαϊμάρης», το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η κρίση του χρέους προκάλεσε και κρίση στο πολιτικό σύστημα.
«Το πολιτικό τοπίο είναι απελπιστικά κατακερματισμένο και εξτρεμιστικές ομάδες έχουν ενισχυθεί» εκτιμά το δημοσίευμα ενώ όπως υποστηρίζει «πολλοί φοβούνται συνθήκες Βαϊμάρης. Μέχρι τώρα η επιλογή στην Ελλάδα ήταν αρκετά απλή: μπλέ ή πράσινο, ήταν η εναλλακτική λύση.
Από την κρίση ωφελούνται τα ριζοσπαστικά κόμματα, όπως το νεο-φασιστικό Χρυσή Αυγή ή το υπερ-εθνικιστικό κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος παράλληλα με το ΚΚΕ υπάρχουν μισή ντουζίνα αριστερά κόμματα. Από τα 32 κόμματα, που κατεβαίνουν στις εκλογές, μόνο τρία είναι υπέρ της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων: το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, η συντηρητική ΝΔ και η Δημοκρατική Συμμαχία της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που δεν φαίνεται να μπαίνει στην επόμενη Βουλή.
Τα υπόλοιπα 29 κόμματα είναι εναντίον του προγράμματος λιτότητας και μερικά υποστηρίζουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και την επιστροφή στη δραχμή.
Δέκα αντί των πέντε κομμάτων που είναι τώρα στη Βουλή προβλέπεται να μπουν στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των νεο-ναζί, υπερεθνικιστικών και αναρχικο-εμπνευσμένων αριστερών εξτρεμιστών», καταλήγει το άρθρο.
Ιρλανδία: Αντίθετα στις μεταρρυθμίσεις τα περισσότερα κόμματα
Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Irish Times» αναμένεται να μπουν 10 κόμματα στην ελληνική βουλή, τα περισσότερα των οποίων είναι αντίθετα στις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από την ΕΕ.
Οι «Irish Times» στο άρθρο του Damian Mac Con Uladh, αναφέρονται εκτενώς στην ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στο Σύνταγμα, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε χθες τον φίλο-ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η εναλλακτική λύση της χρεωκοπίας που θα προκύψει εάν επικρατήσουν τα κόμματα της Αριστεράς, θα γυρίσει το ρολόι δεκάδες χρόνια πίσω και θα επιφέρει στην Ελλάδα μαζική φτώχεια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >