Οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες,  αν οι πλούσιες χώρες δε μειώσουν την κατανάλωση και δε σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που αναμένεται να αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, δείχνει μια μεγάλη έρευνα της Royal Society.

Ads

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γρήγορα και υψηλή κατανάλωση στις πλούσιες χώρες να μειωθεί όσο γίνεται ποιο γρήγορα για να αποφευχθεί «αυτή η καθοδική πορεία των οικονομικών και περιβαλλοντικών καταστροφών», προειδοποιεί η σημαντική έκθεση από το Royal Society.

«Θα πρέπει να παρέχεται η κατάλληλη  αντισύλληψη  σε όλες τις γυναίκες που το επιθυμούν και  να μειώσουν την κατανάλωση για τη μείωση των ανισοτήτων», αναφέρει η μελέτη στην  οποία προήδρευσε ο βραβευμένος με Νόμπελ βιολόγος  John Sulston.

Η εκτίμηση των προοπτικών για την ανθρωπότητα στα επόμενα 100 χρόνια, η οποία έχει λάβει 21 μήνες για να ολοκληρωθεί, υποστηρίζει σθεναρά ότι για να επιτευχθεί μακροχρόνια και υγιή ζωή για όλους τους ανθρώπους, που αναμένεται να φτάσουν τα 9 δισεκατομμύρια  το 2050, τα δύο αυτά ζητήματα του πληθυσμού και της κατανάλωσης θα πρέπει να βρεθούν στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας. Και τα δύο θέματα  έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς και έχουν δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο περιβάλλον  όσο και στην ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.

Ads

«Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός και τα επίπεδα κατανάλωσής  είναι άνευ προηγουμένου, πράγμα που οδηγεί σε τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον. Μπορούμε να επιλέξουμε να εξισορροπηθεί η χρήση των πόρων σε μια πιο ισότιμη μορφή κατανάλωσης ή μπορούμε να επιλέξουμε να μην κάνουμε τίποτα και να παρασυρθούμε σε ένα φαύλο κύκλο των οικονομικών και περιβαλλοντικών δεινών που οδηγεί σε ένα πιο άνισο και πιο αφιλόξενο μέλλον», αναφέρει ο J.Sulston.

Στο σημερινό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να υπολογίσουμε  ότι κάθε πέντε μέρες προστίθενται μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τώρα έως το 2050, αναφέρει η έκθεση. «Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη για τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι ο πληθυσμός του σήμερα 7 δισ. θα έχει αυξηθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα προστεθεί ισοδύναμο μιας νέας Κίνας και Ινδίας.»

«Όμως ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων  που ζουν πάνω στη γη δεν είναι τόσο σημαντικός μπροστά στην ανισότητα και το πόσο καταναλώνουν», δήλωσε ο Jules Pretty, μέλος της  ομάδας εργασίας. «Είναι απαραίτητο  για τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες να σταματήσουν να καταναλώνουν υπερβολικά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο πιο άνισο από αυτόν που ζούμε τώρα. Θα πρέπει να βγάλουμε από την απόλυτη φτώχια  τα 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Αυτό είναι κρίσιμο για την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού στις χώρες αυτές», συνεχίζει ο J. Pretty.

Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα της Νιγηρίας, όπου έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά υπάρχει και διπλασιασμός του πληθυσμού κάθε 20 χρόνια.

Είναι αναγκαία η  επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού με τη χειραφέτηση των γυναικών και την παροχή περισσότερων χρημάτων στις επενδύσεις για εκπαίδευση για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Η πλειοψηφία των γυναικών θέλουν λιγότερα παιδιά και υπάρχει ζήτηση για τη μείωση της γονιμότητας.
 
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος και μαζική πολιτική δέσμευση για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών στις πλούσιες χώρες, αλλά πιστεύουν ότι η παροχή αντισύλληψης στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση πληθυσμού θα κοστίσει πολύ λιγότερο. Επίσης προειδοποίησαν ότι χωρίς επείγουσα δράση η ανθρωπότητα θα υποστεί σοβαρά προβλήματα. «Όλη αυτή η πίεση σε ένα πεπερασμένο πλανήτη θα μας κάνει να αλλάξουμε ριζικά την ανθρώπινη δραστηριότητα», δήλωσε ο Pretty.

«Ο πλανήτης διαθέτει επαρκείς πόρους για να στηρίξει 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μόνο αν αντιμετωπίσουμε τα άνισα επίπεδα κατανάλωσης» καταλήγει ο Pretty.
 
Πηγή: Guardian