Για σύγχρονη απειλή κατά της διαφάνειας και της καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, των αρχών δηλαδή πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η διάδοση και η εξέλιξή του, κάνει λόγω ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Google, Σέργκεϊ Μπριν.
Ads
Όπως υποστηρίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian, η απειλή για την ελευθερία στον κυβερνοχώρο συνίσταται στην ολοένα αυξανόμενη τάση των κυβερνήσεων να προσπαθούν να ελέγξουν την επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και στις προσπάθειες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας να περιορίσουν την πειρατεία και να επιβάλλουν την χρήση όλο και πιο περιορισμένου λογισμικού, όπως για παράδειγμα η Apple και το Facebook.
O 38χρονος Σέργκεϊ, ο οποίος θεωρείται η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποχώρηση της Google από την Κίνα το 2010 λόγω της ανησυχίας για λογοκρισία και επιθέσεις στο κυβερνοχώρο, ανέφερε πως πριν από μία πενταετία δεν πίστευε πως στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να περιοριστεί η ελευθερία στο διαδίκτυο. Σήμερα δηλώνει απλά πως έκανε λάθος.
Όπως είπε, ενώ ήταν περισσότερο ανήσυχος για τις προσπάθειες χωρών όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να λογοκρίνουν και να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου, αντιλήφθηκε πως εξίσου επικίνδυνες μπορούν να είναι οι πρακτικές εταιρειών όπως η Apple και το Facebook οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους πλατφόρμες περιήγησης και ελέγχουν την πρόσβαση των χρηστών τους.
Επιπλέον επέκρινε το Facebook για το γεγονός ότι δυσκολεύει τους χρήστες του να συνδεθούν με τα δεδομένα τους σε άλλες υπηρεσίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Facebook ‘’έριχνε’’ τις επαφές του Gmail για πολλά χρόνια».
Παραδείγματα προσπαθειών για τον έλεγχο του διαδικτύου μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε, από το Χόλιγουντ και τις εκστρατείες κατά των πειρατικών ιστοσελίδων, μέχρι τη Ρωσία στην οποία γίνονται συγκροτημένες ενέργειες χαλιναγώγησης της λεγόμενης μπλογκόσφαιρας και το Ιράν που αναμένεται από αυτό το καλοκαίρι να εισάγει τη λειτουργία ενός «εθνικού ίντερνετ».
Φυσικά, από το «παιχνίδι» της λογοκρισίας, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κίνα, στην οποία εντείνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση του διαδικτύου και το γεγονός ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει αρκετές κυβερνο-επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και επιχειρησιακών στόχων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αϊ Γουίγουϊ, οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει το διαδίκτυο είναι τελικώς καταδικασμένες σε αποτυχία.
Συγκριμένα αναφέρει: «Σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει να καταλάβουν ότι εν είναι δυνατόν να ελέγξουν το διαδίκτυο εκτός και αν το σβήσουν-και δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τις συνέπειες με αυτό».
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >