Συνεχίζεται η βύθιση με αργούς ρυθμούς της Βενετίας, κατά 2 χιλιοστά το χρόνο, σύμφωνα με νέες δορυφορικές μετρήσεις. Οι εν λόγω μετρήσεις διαψεύδουν τις μελέτες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις οποίες η πόλη του ιταλικού Βορρά είχε σταθεροποιηθεί. Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η Βενετία κλίνει ελαφρώς προς τα ανατολικά.

Ads

 
«Πρόκειται για μια μικρή, αλλά σημαντική μεταβολή», επισημαίνει ο Γεχούντα Μποκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος συνέταξε το άρθρο που θα δημοσιευτεί την προσεχή εβδομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση Geochemistry, Geophysics, Geosystems. Ο Μποκ εξηγεί, ότι λαμβάνοντας υπόψη και την άνοδο της στάθμης των υδάτων γύρω από τη Βενετία κατά άλλα 2 χιλιοστά ετησίως, οι ρυθμοί βύθισης διπλασιάζονται. Αν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή, τα νερά θα ανέβουν κατά 8 εκατοστά μέσα στην επόμενη εικοσαετία.
 
Η δημοτική αρχή της πόλης που πλήττεται συχνά από πλημμύρες ευελπιστεί ότι το φράγμα που κατασκευάζεται μεταξύ της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και της Αδριατικής, θα προστατεύει την πόλη για αρκετές δεκαετίες. Ο Γεχούντα Μποκ υποστηρίζει ότι τα νέα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη.
 
Ο Μποκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν μετρήσεις GPS και δεδομένα για τη Βενετία και τη λιμνοθάλασσά της, τα οποία συνέλεξαν με τη βοήθεια της τεχνικής InSAR.
 
Συνδυάζοντας τις πληροφορίες, που αφορούν την περίοδο 2000-2010, οι ερευνητές κατέληξαν ότι και οι 117 νησίδες, πάνω στις οποίες είναι χτισμένη η πόλη, βυθίζονται κατά μέσο όρο 1 με 2 χιλιοστά το χρόνο. Οι νησίδες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας βυθίζονται κατά 2 έως 3 χιλιοστά, ενώ αυτές στο νότιο τμήμα υποχωρούν κατά 3 με 4 εκατοστά ετησίως.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η περιοχή κλίνει κατά 1 με 2 χιλιοστά το χρόνο. Δηλαδή το δυτικό μέρος βρίσκεται ψηλότερα από το ανατολικό, κάτι που καμία δορυφορική ανάλυση δεν είχε αποκαλύψει έως σήμερα.