Η βασική αιτία πρόωρων θανάτων θα είναι έως το 2050 η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς εκτιμά πως μέχρι τα μέσα του αιώνα περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ads
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα θύματα από την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τους θανάτους λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και του μολυσμένου πόσιμου νερού, που σήμερα είναι αναγνωρίζονται ως οι βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου.
Οι πιο επικίνδυνες περιοχές θεωρούνται η Κίνα και η Ινδία και εκτιμάται πως σε αυτές τις χώρες θα καταγραφούν και τα περισσότερα θύματα. Αλλά και οι ανεπτυγμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, κυρίως από την αύξηση των συγκεντρώσεων του όζοντος στο επίπεδο του εδάφους, που θα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία του γερασμένου πληθυσμού τους.
Στην έκθεση με τίτλο «Οι Συνέπειες της Αδράνειας» του ΟΟΣΑ αναφέρονται τα αποτελέσματα των μελετών και οι εκτιμήσεις για το περιβάλλον παγκοσμίως, μέχρι το 2050. Ως σημαντικότερα σημεία μελέτης ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την κλιματική αλλαγή, την μείωση της βιοποικιλότητας, και την ρύπανση ατμόσφαιρας και υδάτων.
Όπως αναφέρεται στη Guardian, οι επιστήμονες σημειώνουν πως αν οι τρέχουσες πολιτικές δεν αλλάξουν, τότε οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα υπερβούν κατά πολύ το όριο. Ειδικότερα εκτιμάται πως αν δεν χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα «καθαρότερες μορφές ενέργειας» τότε οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως ενδέχεται να αυξηθούν μέχρι και 50%, καθώς καταγράφεται αύξηση της ζήτησης της ενέργειας.
Αυξητικές τάσεις φαίνεται πως έχει και η ζήτηση νερού με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για αύξηση πάνω από 50%. Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν τότε ενδέχεται παγκοσμίως το 40% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό του νερού.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η σταδιακή εξάντληση των υπόγειων υδάτων θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη γεωργία αλλά και στην υδροδότηση των περιοχών, ενώ ταυτόχρονα η ρύπανση των υδάτων, κυρίως από χημικές ουσίες, θα εντείνει το πρόβλημα.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του πως υπάρχει ακόμα κάποιος χρόνος για να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφική πορεία και καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Guardian, ο Simon Upton, περιβαλλοντικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, σημειώνει πως αν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αναλάβουν δράση τώρα, με μέτρα όχι περιστασιακά, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον, υπάρχει μία μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα, που δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Το βασικό είναι να κατανοήσουμε πως αυτά τα τέσσερα προβλήματα συνδέονται. Για παράδειγμα η βιοποικιλότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τη χρήση γης, το νερό συνδέεται με τα προβλήματα υγείας. Δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις ως ανεξάρτητα προβλήματα. Για να είναι λοιπόν αποτελεσματικές οι πολιτικές θα πρέπει οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν και στα τέσσερα και να εξετάσουν προσεκτικά τη μεταξύ τους σύνδεση», τονίζει ο Simon Upton.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >