Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, με την οποία ζητείται η άμεση έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., χωρίς τη ρητή προϋπόθεση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας.
 

Ads

Με το ψήφισμα, απευθύνεται έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εν λόγω χώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για το γεγονός ότι «η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει τον δρόμο της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, παρεμποδίζοντας έτσι και την ίδια τη διαδικασία της διεύρυνσης».
 
Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «λυπάται» για την παράλειψη του όρου «μακεδονικός» από την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, κάτι που συμβαίνει από το 2009, παρά το γεγονός ότι -όπως επισημαίνεται- αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος για τις αναφορές στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας σε κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί με την αξιολόγηση που περιέχει η έκθεση προόδου της Επιτροπής του 2011 για τη χώρα, όσον αφορά τη συνεχή εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων εκ μέρους της, επαινεί την ΠΓΔΜ για τις καλές οικονομικές επιδόσεις της και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, αλλά «σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα ανταλλαγή απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς διχασμούς».
 
Στο ψήφισμα, βεβαίως, αναγνωρίζεται ότι η γειτονική χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, καθώς και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο συγχαίρει, όμως, τη χώρα για την πολύ καλή εμφάνιση της εθνικής ομάδας της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετμπολ του 2011 ενώ χαιρετίζεται η διεθνής συμμετοχή της σε δραστηριότητες, όπως η συμμετοχή στην αποστολή Althea της EUFOR, η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Συνεργασίας 2012- 2013, καθώς και η πλήρης συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Eλληνικό «όχι» στο ψήφισμα του ΕΚ
 
Το ψήφισμα της Ευρωβουλής καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιάννακου, να ξεκαθαρίζει πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συναινέσει εάν δεν προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
 
Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Μαριέττα Γιαννάκου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί μια απλή διμερή διαφορά. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι η προπαγάνδα και η προσπάθεια εξαρχαϊσμού των προβλημάτων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στη πραγματική ιστορία και τη λογική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο: «Όσοι ισχυρίζονται ότι στο όνομα της σταθερότητας θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το ζήτημα, όταν στη χώρα αυτή εκπαιδεύονται νέοι άνθρωποι σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που υπάρχει, κάνουν μεγάλος λάθος».
 
Το ψήφισμα καταψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος στο ΕΚ, Μαριλένα Κοππά, να επισημαίνει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ότι «παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων ο κ. Γκρουέφσκι εξακολουθεί να παίζει τα ίδια παιχνίδια και αρνείται να έρθει με εποικοδομητικό πνεύμα στον διάλογο».