Σε «Β-» από «Restricted Default», μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Η προοπτική της Ελλάδας είναι σταθερή (stable).

Ads

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
 
Ωστόσο, «αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.
 
Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12 – 24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.
 
Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011 επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα. Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC, προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2012, ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα σκαλί πριν τη χρεοκοπία, στο C, ενώ στις 9 Μαρτίου και ενόψει της διαδικασίας του PSI, ο Fitch είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα από C σε Restricted Default. Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι Moody’s και Standard&Poor’s.