Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Διάλυση της αγοράς των CDs (ασφάλιστρα για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών) διαβλέπει μέσα από το ελληνικό «κούρεμα» ο Πάνος Παναγιώτου, Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (GSTA Ltd, WTAEC, Ltd). Πάντως, ο ίδιος κάνει λόγο για αναδιανομή και όχι πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο από 163% θα μειωθεί μόλις σε 161% του ΑΕΠ.
Ads
Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), κορυφώνεται η συζήτηση για την επόμενη μέρα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες βέβαια σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η Ελλάδα θα είναι αποκλεισμένη επί χρόνια. Το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες στο ερώτημα τι θα συμβεί αν προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Ο κ. Παναγιώτου επικαλείται έκθεση του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα CDs δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις στους πιστωτές που προσφεύγουν στα δικαστήρια, εφόσον δεν σημειώνεται παράβαση των όρων της σύμβασης αλλά αλλαγή των ομολόγων με καινούρια.
«Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να πουν στους πιστωτές ότι δημιουργήθηκε με νόμο μία νέα σύμβαση στην οποία δεν συμμετείχαν μετά από δική τους απόφαση», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι αν συμμετάσχει το 66% των πιστωτών στο PSI, αν δηλαδή αποφασίσει η συγκεκριμένη πλειοψηφία να αλλάξει τους όρους των ομολόγων, τότε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν ανάλογα όλοι οι ομολογιούχοι.
Εδώ αναδεικνύεται η σημασία του δικαίου το οποίο διέπει τα ομόλογα, καθώς τα παραπάνω ισχύουν για τα 177 δις ευρώ (από τα 206 δις ευρώ) τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μην παραβεί, αλλά να ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία με τους πιστωτές της.
Σημειωτέον, στην περίπτωση που προκληθεί πιστωτικό γεγονός, αυτό θα αφορά μόνο το ποσοστό των πιστωτών οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν. Για εκείνους ακολουθεί στη συνέχεια η διαδικασία του πλειστηριασμού των CDs. Δηλαδή και πάλι θα σημειωθεί ‘κούρεμα’, καθώς πολύ δύσκολα διασφαλίζει κανείς το σύνολο των χρημάτων μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
«Με άλλα λόγια, η αγορά των CDs δέχεται μεγάλο πλήγμα. Μάλιστα, αν η Ευρωζώνη κατορθώσει στην περίπτωση της Ελλάδας να αφαιρέσει τη δυνατότητα αποζημίωσης των CDs, θα μειώσει την πιθανότητα ‘επίθεσης’ των ‘αγορών’ σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, καθώς θα έχει απενεργοποιήσει το νούμερο 1 εργαλείο τους», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.
Σε κάθε περίπτωση, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI:
«Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ… Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >