Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ληστείας στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, γεγονός για το οποίο είχαν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου οι αρχαιολόγοι.
Ads
Σε αναζήτηση πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση. Συγκεκριμένα η Αστυνομία καλεί όσους πολίτες γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση, ανώνυμα ή επώνυμα, να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα : Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί κάθε μέρα από τις 08.00 έως τις 23.00.
Πληροφορίες, τέλος, μπορούν να δίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr .
Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, όπως και κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, από το μουσείο εκλάπησαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.
Όπως έκανε γνωστό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συνόδευσε τον κ. Γερουλάνο στην Αρχαία Ολυμπία, οι φύλακες που είχαν υπηρεσία στο μουσείο κανονικά έπρεπε να είναι τρεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Ο τρίτος φύλακας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν σε άδεια. Σχετικά με τη φύλακα που ήρθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύλαξη των μουσείων.
Σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΕΑ τονίζεται ότι «το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Είναι πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα υπάλληλο του ΥΠΠΟΤ. Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Μουσείων».
«Η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο», τόνιζαν οι αρχαιολόγοι.
«Οι πολιτικές οριζόντιων περικοπών με τις «εφεδρείες», τις αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν».
Σε άλλο δελτίο Τύπου του ΣΕΑ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αναφερόταν ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 12 εκ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα!
Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση των ποσών αυτών με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσό (12 εκ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >