Ορκίστηκε βουλευτής, καταψήφισε το μνημόνιο και σε 48 ώρες διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του  ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Βαγενά είπε «όχι» στο μνημόνιο και έγινε η βουλευτής με την πιο βραχύβια βουλευτική θητεία σε ένα κόμμα. Έτσι κι αλλιώς, όπως τονίζει στο tvxs.gr, «δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ» και το μόνο που ήθελε ήταν να πει σε κυβέρνηση και βουλευτές «Φτάνει πια! Σταματήστε!».  

Ads

«Θεώρησα ότι είναι έντιμο και καθαρό να μην κρυφτώ. Είχα εκφράσει δημοσία την αντίθεσή μου στα οικονομικά μέτρα, που οδηγούν τον κόσμο στην εξαθλίωση, στα μέτρα, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Μου δόθηκε η δυνατότητα να το πω και στη Βουλή, υπεύθυνα και το έκανα. Αισθάνθηκα ότι δεν έπρεπε να κρυφτώ, θα ήταν μία υπεκφυγή», δήλωσε στο tvxs.gr για την απόφασή να δεχτεί τη θέση της παραιτηθείσας, Πέμης Ζούνη.
 
«Ίσως να καταλαβαίνω κάποια από τα επιχειρήματα των βουλευτών που υπερψήφισαν, αλλά δεν βλέπω να έχει τέλος αυτή η ιστορία. Σε τέσσερις μήνες θα χρειαστούν καινούργια μέτρα», σημειώνει.
 
«Ήθελα να πω φτάνει! Σταματήστε! Δεν μπορείτε εκ του ασφαλούς με παχυλούς  μισθούς να καθορίζεται από εδώ μέσα τις τύχες και την επιβίωση ανθρώπων, που βρίσκονται στην απελπισία και δεν ξέρει κανένας που μπορεί να φτάσουν», τονίζει και προσθέτει «εκεί θυμώνω πολύ. Μπορείς να πάρεις από τα υψηλά εισοδήματα και να μην πειραχτούν οι χαμηλόμισθοι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι με αυτούς τους μισθούς και με αυτές τις συντάξεις μπορούν να ζήσουν άνθρωποι». 
 
Η Άννα Βαγενά δηλώνει πως θα συνεχίσει ως βουλευτής, αν και γνωρίζει, όπως σημειώνει, πως η θητεία της θα είναι «σύντομη», καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε σε εκλογές. Ερωτηθείσα για το «πολιτικό της μέλλον» τονίζει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για βουλευτής, ωστόσο επισημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να την εκφράζει.
 
Για την διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ απαντάει πως έτσι κι αλλιώς «δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση με το κόμμα». «Δεν ήμουν ΠΑΣΟΚ. Κατέβηκα δύο φορές υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, μία επί Σημίτη και μία τώρα με τον Παπανδρέου, γιατί και στις δύο πίστεψα πως θα γινόταν κάποια αλλαγή σκηνικού. Στις τελευταίες εκλογές φαντάστηκα πως ήταν μία προσπάθεια να αντισταθούμε στη λαίλαπα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή», αναφέρει. «Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι», προσθέτει.
 
Όσο για το αν έχει μετανιώσει που έθεσε υποψηφιότητα, η Άννα Βαγενά απαντάει αρνητικά. «Ξέρω τον εαυτό μου και τις προθέσεις μου», σημειώνει. Αναφερόμενη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «υπήρχε αδυναμία και ανεπάρκεια» και επισημαίνει την «υποβάθμιση του κέντρου». «Δεν είδα να γίνεται τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Μόνο επιτροπές και ξανά επιτροπές και συζητήσεις. Αυτή ήταν η πρώτη μου απογοήτευση».
 
image

Την ώρα που η Άννα Βαγενά βρισκόταν στη Βουλή, στους δρόμους ήταν σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης. «Είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος φαίνεται να ενεργοποιείται. Ίσως να έχουν βρει την έμπνευση που χρειάζονταν για να σηκωθούν από τα σπίτια τους και να κατέβουν στους δρόμους. Οι άνθρωποι είναι πολύ απελπισμένοι και αισθάνονται ότι κάτι πρέπει να κάνουν», δηλώνει.
 
Αναφερόμενη στα επεισόδια κάνει λόγο για «ένα καινούργιο φαινόμενο που δείχνει την κοινωνική και οικονομική παρακμή μας». «Πολλά νέα παιδιά είναι σίγουρα θυμωμένα, τα καταλαβαίνω. Είναι λογικό να θέλουν να ξεσπάσουν, αλλά είναι άδικο να ξεσπάει κάποιος σε ένα μαγαζάκι, σε μία επιχείρηση, σε ανθρώπους που προσπαθούν και αυτοί να επιβιώσουν».
 
Όταν μιλάς με την Άννα Βαγενά είναι αδύνατο να μην την ρωτήσεις και την άποψη της για τα πολιτισμικά τεκταινόμενα της χώρας. Άλλωστε η ίδια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη και ειδικότερα στο θέατρο, το οποίο υπηρετεί από τις αρχές του ’70. «Ζούμε μία κοινωνική κατάρρευση. Είναι μία ιστορία χρόνων. Το πραγματικό μας αδιέξοδο είναι αυτές οι νοοτροπίες που έχουν επικρατήσει στην κοινωνία. Όμως στον πολιτισμό, ειδικότερα στο χώρο του θεάτρου, θα έλεγα πως τα πράγματα δεν είναι και τα χειρότερα. Μάλλον είναι κάπως αισιόδοξα», αναφέρει.
 
«Οι άνθρωποι έρχονται στο θέατρο, έρχονται στις καλές παραστάσεις σε σημείο που και εγώ εκπλήσσομαι. Είναι από τα λίγα αισιόδοξα πράγματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Η τέχνη το παλεύει και ίσως είναι και ένα καταφύγιο για μία μερίδα του κόσμου», καταλήγει.