Περιοχή «υψηλού κινδύνου» για πλημμύρες χαρακτηρίζεται ο Πύργος, σύμφωνα με ερευνητές του τμήματος Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ads

 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Πύργο ήταν αναμενόμενες, δεδομένης της δυνατή βροχόπτωση (μετρήσεις από βροχόμετρο του Πύργου),  αλλά και των ελλιπών, όπως κρίνονται, αντιπλημμυρικών μέτρων.
 
Τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία  αναγνώρισε και ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Ηλεία Οικονομία»,  στο Δημοτικό Συμβούλιο κατηγόρησε την πολιτεία για μη παροχή των απαιτούμενων κονδυλίων.
 
«Τέτοιας έντασης φαινόμενο (βροχόπτωση) δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην περιοχή μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε περιοριορίσει το μέγεθος των συνεπειών; Ασφαλώς, ναι! Υπό την προϋπόθεση ότι πέντε χρόνια τώρα η πολιτεία θα μας είχε εισακούσει και θα μας είχε διαθέσει τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη για αντιπλημμυρικά έργα όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει», τόνισε ο δήμαρχος Πύργου.
 
«Αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι, πρέπει να το θέσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουμε ότι σήμερα το κόστος των καταστροφών θα ήταν σαφώς μικρότερο, ίσως και αμελητέο, αν είχαν γίνει τα έργα αυτά, όπως για παράδειγμα το έργο που κάναμε στο Λάπατο. Τρέμω στη σκέψη και μόνο να μην είχαμε κάνει αυτό το έργο, τι θα είχε συμβεί σήμερα στο Λάπατο», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την έρευνα για τις πλημμύρες στην Πελοπόννησο, που  παρουσιάστηκε στο 9ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2011 και  δημοσιεύθηκε στο «Springer», περιοχές όπως ο Πύργος, η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Πάτρα, το Άργος και η Καλαμάτα είναι περιοχές «υψηλού κινδύνου».

image

Στο χάρτη διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι πιο επικίνδυνες περιοχές. Όπως σημειώνεται από την ερευνητική ομάδα, η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων, παρέχει πληροφορίες για τις «υψηλού κινδύνου» περιοχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να ληφθούν προληπτικά αντιπλημμυρικά μέτρα.
 
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους Μ. Διακάκη, Γ. Δελιγιαννάκη και Σ. Μαυρούλη, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ανάλυσης του πλημμυρικού δυναμικού με βάση τα παρελθόντα πλημμυρικά γεγονότα.

Ads