Ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη, κυρίως στην Ανατολική, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους, συνδέεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ads

 
Το λιώσιμο των πάγων που καλύπτουν τις θάλασσες Barents και Kara, βόρεια της Ρωσίας, μπορεί να εξηγήσει τη δημιουργία ψυχρών ανέμων από την Αρκτική που σαρώνουν την Ευρώπη.
 
Ένας αυξανόμενος αριθμός εμπειρογνωμόνων εκτιμά πως υπάρχουν αλλαγές στο πολύπλοκο σύστημα των ανέμων της περιοχής, λόγω της απώλειας μεγάλης ποσότητας πάγων.
 
Αυτό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επηρεάζει την ανάπτυξη των υψηλών βαρομετρικών σε αυτές τις περιοχές, φέρνοντας πολύ ψυχρούς ανέμους από την Αρκτική και τη Σιβηρία στην Ευρώπη.
 
Το σημερινό μοντέλο επιβεβαιώνεται και από προηγούμενα μοντέλα για τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από το λιώσιμο των πάγων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημειώνει ο Stefan Rahmstorf, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών των Επιπτώσεων στο Κλίμα στο Potsdam.
 
«Οι ελεύθερες από πάγο περιοχές του ωκεανού ενεργούν σαν βραστήρας, καθώς το νερό είναι θερμότερο από τον αρκτικό αέρα που υπάρχει από πάνω του. Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό ενός συστήματος υψηλής πίεσης κοντά στη Θάλασσα Barents το οποίο διοχετεύει ψυχρό αέρα στην Ευρώπη».
 
Η σύνδεση της απώλειας των πάγων με τη δημιουργία υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, που με τη σειρά της επηρεάζει τους ανέμους νοτιότερα, έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες μελέτες, όπως για παράδειγμα του Ινστιτούτου Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών Alfred Wegener.
 
Ωστόσο το αρχικό μοντέλο για τις αλλαγές που θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στο σύστημα των ανέμων είχε παρουσιαστεί το 2009 από ερευνητές του ινστιτούτου Potsdam.
 
«Όποιος νομίζει ότι η μείωση κάποιων μακρινών θαλάσσιων πάγων δεν θα τον ενοχλήσει, ίσως κάνει λάθος» δήλωσε ο Vladimir Petoukhov, ο οποίος είχε αναπτύξει το μοντέλο του 2009. «Υπάρχουν πολύπλοκες διασυνδέσεις στο κλιματικό σύστημα και ίσως να έχουμε ανακαλύψει, στις θάλασσες Barents και Kara, έναν ισχυρό μηχανισμό ανάδρασης».