Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Εκτενή δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αναφέρονται στις μαρθώνιες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένουν να προχωρήσει το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η FT Deutschland υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, την οποία απειλεί ανοιχτά με χρεοκοπία, ενώ ρεπορτάζ στο BBC επισημαίνει η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεωκοπίας εάν δεν πληρώσει 14 δισεκ. ευρώ στις 20 Μαρτίου για ληξιπρόθεσμα ομόλογα.
Ads
Τα κράτη της Ευρωζώνης απείλησαν τους έλληνες πολιτικούς με χρεοκοπία της χώρας γράφει ρεπορτάζ του Peter Ehrlich από τις Βρυξέλλες στην εφημερίδα Financial Times Deutschland
Η τρόικα απαίτησε με μορφή τελεσιγράφου τη συμφωνία και των τριών κυβερνητικών κομμάτων για εκτεταμένες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2015.
«Αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα κι αυτό θα σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα ακολουθήσει η κήρυξη χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στο Spiegel.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκεια των κρατών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από μια συμφωνία με την τρόικα και διαπραγματεύεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ανέφεραν κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη, τη στιγμή που ο χρόνος τελειώνει.
«Πορτοκαλί συναγερμός»
Στην πραγματικότητα, οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης ήθελαν σήμερα το βράδυ να αποφασίσουν για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα νέο πακέτο βοήθειας και του κούρεμα του χρέους για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Κατ’ αρχάς, η σύνοδος ανεβλήθη την Παρασκευή για την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD, η προγραμματισμένη για τις 13 Φεβρουαρίου έναρξη της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να αναβληθεί.
«Δεν έχουμε ακόμα κόκκινο, αλλά πορτοκαλί συναγερμό», ανέφεραν κύκλοι της ΕΕ. Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα είναι έτοιμο μέχρι τη λήξη των ομολόγων αξίας 14,4 δις. ευρώ, στις 20 Μαρτίου και ότι θα μπορέσει να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Αρμόδιοι της ΕΕ κατηγορούν τους αρχηγούς των κομμάτων ότι σκέφτονται ήδη τον προεκλογικό αγώνα και την περίοδο μετά τη μεταβατική κυβέρνηση του υπερκομματικού πρώην τραπεζίτη Παπαδήμου.
Χωρίς δεσμευτική υπογραφή των σοσιαλιστών, της συντηρητικής ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, ξεκαθάρισαν αρμόδιοι της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων, η τρόικα απαιτεί μείωση του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται γύρω στα 900 ευρώ το μήνα. Στην Πορτογαλία, παρά τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ο μισθός ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ, λέει η τρόικα.
Εκτός αυτού, στον προϋπολογισμό του 2012 θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών άλλων 2 δις. ευρώ και επίσης απαιτείται η κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας
Στην πρόβλεψη ότι και να επιτευχθεί η δεύτερη συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, οι Έλληνες θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμα μέσα σε σκληρά μέτρα λιτότητας, προβαίνει ο αρθρογράφος του BBC, Gavin Hewitt στο BBC, με τίτλο ‘the Greek austerity marathon’.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεωκοπίας εάν δεν πληρώσει 14 δισεκ. ευρώ στις 20 Μαρτίου για ληξιπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που θα αποφευχθεί εάν υλοποιηθούν δύο κρίσιμες προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η ολοκλήρωση του PSI που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές (κυρίως οι τράπεζες) θα δεχτούν απώλειες έως και 70% των επενδύσεων τους, δηλαδή μια περικοπή 100 δισεκ. ευρώ από το συνολικό Ελληνικό χρέος των 360 δισεκ. Οι επενδυτές θ’ ανταλλάξουν τα’ ομόλογα που κατέχουν με νέα χάνοντας πάνω από το ήμισυ της αξίας των. Όπως φαίνεται η τιμή των επιτοκίων είναι η πιο βασική λεπτομέρεια που πρέπει να διευθετηθεί για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Η δεύτερη όμως είναι και η πλέον κρίσιμη. Το IMF και η ΕΕ για ν’ αποδεσμεύσουν κεφάλαια για βοήθεια στην Ελλάδα, θα πρέπει νε πεισθούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αμφότεροι επιθυμούν να πέσει το ελληνικό χρέος από το 160% του ΑΕΠ στο 120%, μέχρι το 2020.
Έγγραφες διαβεβαιώσεις
Δυστυχώς όμως, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την μη τήρηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι στιγμής. Έτσι προτείνουν μια ιδιαίτερα σκληρή δημοσιονομική πολιτική στην οποία μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί, καθώς θεωρεί ότι έτσι η χώρα θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως οι Γερμανοί, είναι δύσπιστοι πλέον με τους Έλληνες για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Schauble ότι «εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε καμία οικονομική βοήθεια δεν θα λύσει το πρόβλημα της».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, οι Γερμανοί δεν δέχονται πλέον προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά μόνο έγγραφες για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, τονίζει ο αρθρογράφος, το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση και αυτό κυρίως γιατί το Βερολίνο φοβάται ότι μία ελληνική χρεωκοπία θα μεταδώσει την οικονομική αστάθεια και σε άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Όμως, ακόμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, καταλήγει ο Hewitt, η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, καθώς πολλά τμήματα της θα μετακινούνται προς την κατηγορία των απόρων ή αστέγων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >