Η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Χαρ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να «αγνοηθεί» η έκθεση του αμερικανικού στρατού που διέρρευσε και στην οποία υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το Πακιστάν στηρίζει την εξέγερση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ads

«Μπορούμε να την αγνοήσουμε ως μια εν δυνάμει στρατηγική διαρροή… Αυτό είναι ένα παλιό κρασί σε ένα ακόμη παλαιότερο μπουκάλι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Καμπούλ.

Σε απόρρητη έκθεση του αμερικανικού στρατού αναφέρεται ότι οι Ταλιμπάν, με την υποστήριξη του Πακιστάν, ετοιμάζονται να αναλάβουν εκ νέου τον έλεγχο του Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα, αυξάνοντας έτσι την προοπτική μιας μεγάλης αποτυχίας της πολιτικής της Δύσης ύστερα από έναν λίαν δαπανηρό πόλεμο.

Η επίσκεψη της Χαρ στην Καμπούλ είναι η πρώτη μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Ads

Η επικεφαλής της πακιστανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν πρέπει να θέσουν τέρμα στα «παιχνίδια των αλληλοκατηγοριών» για τις τεταμένες διασυνοριακές σχέσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να τερματιστούν αυτά τα παιχνίδια αλληκοκατηγοριών», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν στην Καμπούλ διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Αφγανιστάν και αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια στους ισχυρισμούς που θέλουν μια αντιπροσωπεία του “ισλαμικού Εμιράτου (το όνομα της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001) να συναντήσει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του (αφγανού προέδρου Χαμίντ) Καρζάι στη Σαουδική Αραβία στο εγγύς μέλλον», δηλώνει σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στη «Φωνή του Τζιχάντ», μια από τις ιστοσελίδες των αφγανών Ταλιμπάν.

Αφγανός διπλωμάτης στο Ριάντ δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δύο αντιπροσωπείες, η μια της κυβέρνησης και η άλλη των Ταλιμπάν θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων αυτών.

Σύμφωνα με ένα μέλος της Σούρα της Κουέτα, του συμβουλίου των Ταλιμπάν, ένα μέρος του οποίου έχει εγκατασταθεί σε αυτή την πόλη του νοτιοδυτικού Πακιστάν, η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας προωθείται επίσης από τις πακιστανικές αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν προωθούν την έναρξη ενός δεύτερου μετώπου διαπραγματεύσεων στο Ριάντ γιατί «νομίζουν ότι έχουν μείνει μείνει στο περιθώριο» των διαβουλεύσεων και «θέλουν να μπορούν να τις ελέγχουν σε κάποιο βαθμό».

Οι Ταλιμπάν δέχτηκαν στις αρχές Ιανουαρίου να ανοίξουν γραφείο στο Κατάρ για να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ. Η έναρξη ενός δεύτερου μετώπου συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία προωθείται από την αφγανική κυβέρνηση.