Η πλειοψηφία των Γάλλων Γερουσιαστών απέρριψε σήμερα μία ένσταση του απαράδεκτου, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915, ο οποίος αναμενόταν να επικυρωθεί απόψε με κίνδυνο να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και την Τουρκία.

Ads

 
Η ένσταση, η οποία κατατέθηκε από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της νομοθετικής επιτροπής Ζαν -Πιερ Σιέρ, απορρίφθηκε με 167 ψήφους κατά έναντι 86 υπέρ.
 
«Δεν πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να εμπλακούμε στους δαιδάλους της ποινικής οδού, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για αντισυνταγματικότητα», υποστήριξε εις μάτην ο Σιέρ. Για τον ίδιον, «υπάρχει πρόνοια για μέτρα εναντίον όσων αρνούνται, ή ελαχιστοποιούν με υπερβολικό τρόπο τις γενοκτονίες».
 
«Η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί πάνω στην απόκρυψη της ιστορίας», απάντησε η δεξιά Γερουσιαστής Σοφί Ζουασάνς. Η μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας «πρέπει να παραμείνει ζωντανή», «το να την προσβάλεις, ισοδυναμεί με τη δολοφονία για δεύτερη φορά των θυμάτων της», υπερθεμάτισε η ίδια.
 
Οι Γερουσιαστές πρόκειται πλέον να συζητήσουν τις άλλες δύο ενστάσεις επί της διαδικασίας, οι οποίες αναμένεται επίσης να απορριφθούν. Κατόπιν θα εξετασθούν άλλες πέντε τροποποιήσεις που έχουν στόχο να καταργήσουν τα δύο άρθρα του νόμου. Η τελική ψηφοφορία θα ακολουθήσει έπειτα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 για όποιον κριθεί ένοχος για άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωρισθεί δια νόμου από το γαλλικό κράτος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη Σφαγή των Αρμενίων.

Ακύρωσε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Α. Νταβούτογλου
 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Νταούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να προσέλθει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύσκεψη της Ε.Ε για το Ιράν και τη Συρία, ακύρωσε την επίσκεψή του, εξαιτίας της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την γενοκτονία των Αρμένιων, στη γαλλική Γερουσία.
 
Αυτό σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος επισημαίνοντας τη δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «αποφασίσαμε να αναβάλουμε αυτήν την επίσκεψη, ώστε να παραμείνουμε στην Τουρκία, όποια κι αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία».