Στο κλείσιμο της ιστοσελίδας διανομής αρχείων Megaupload προχώρησαν οι αμερικανικές Αρχές, σε συνεργασία και με άλλες χώρες. Οι ιδρυτές της σελίδας συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση των νομοσχεδίων SOPA και PIPA με τα οποία θα είναι δυνατό το μπλοκάρισμα κάθε ιστοσελίδας που κάνει διαθέσιμο υλικό το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Τα δυο νομοσχέδιο έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και οδήγησαν στην πρώτη απεργία του διαδικτύου.

Ads

 
Μαζί με τους ιδρυτές της ιστοσελίδας Megaupload, συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι της εταιρείας ενώ τρεις αναζητούνται. Συνολικά 20 εντάλματα έρευνας εκτελέστηκαν σε εννέα χώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές. Επιπλέον, ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να κατασχεθούν και 18 domain name που σχετίζονται με την ίδια εταιρεία.
 
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων που συνδέονται με τον Megaupload, υποστηρίζοντας ότι κέρδισαν 175 εκατομμύρια δολάρια ενώ κόστισαν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα.
 
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως πρόκειται για τον Ντοτκόμ, 37 ετών, κάτοικο Νέας Ζηλανδίας και Χονγκ Κονγκ· τον συνιδρυτή και επικεφαλης τεχνικό Ματίας Όρτμαν, 40 ετών, από τη Γερμανία· τον επικεφαλής του μάρκετινγκ Φιν Μπατάτο, 38 ετών, επίσης απο τη Γερμανία· και τον επικεφαλης προγραμματιστή Μπραν φαν ντερ Κολκ, 29 ετών, από τη Ολλανδία.
 
Κατηγορούνται για συνωμοσία για διάπραξη απάτης, συνωμοσία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων. Αν εκδοθούν και καταδικαστούν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 55 ετών.
 
Οι χρήστες του Megaupload μπορούσαν να φορτώνουν μουσική, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και ψηφιακά βιβλία, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν αντιγραφεί παρανόμως, σύμφωνα με τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.

image

 
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν εκδικαστεί ποτέ από τις ΗΠΑ και έχει απ’ ευθείας στόχο την κατάχρηση ενός ιστότοπου αποθήκευσης και διανομής περιεχομένου για τη διάπραξη και τη διευκόλυνση εγκλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ο Megaupload έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά έχει σέρβερ στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αρχές να έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση. Ο ιστότοπος είχε υποστηρίξει πως έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 50 εκατομμύρια καθημερινούς επισκέπτες.
 
Αντίποινα από τους Anonymous
 
Ελάχιστα μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και του τερματισμού λειτουργίας του Megaupload η ιστοσελίδα του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Anonymoys.
 
Συγκεκριμένα η οργάνωση χάκερ Anonymous ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη online επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε αντίποινα για την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει τον Megaupload.
 
Περισσότερα από 5.000 μέλη της οργάνωσης Anonymous συνεργάσθηκαν για να «κατεβάσουν» τους ιστότοπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ένωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας Motion Picture Association of America και της ένωσης της δισκογραφικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America. Χθες δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτούς τους τρεις ιστότοπους. Οι Anonymous ανέφεραν στο λογαριασμό τους στο Twitter @YourAnonNews ότι στο στόχο μπήκαν και οι ιστότοποι του FBI και του Λευκού Οίκου, αν και οι δύο τελευταίοι φαίνονταν ότι λειτουργούν.

Ads