Αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν καλά νέα σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD και την εκπομπή Morgenmagazin.

Ads

 
«Κανείς από αυτούς με τους οποίους συνομιλώ δεν τολμά να πει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα αν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία και δεν καταστεί δυνατό να εκταμιευθεί η επόμενη δόση βοήθειας», σημείωσε ο κ. Ράιχενμπαχ.
 
Σε ότι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράιχενμπαχ είπε: «Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να καταστρώνουν σχέδια, δεν είναι όμως πολύ καλοί στο να εφαρμόζουν σχέδια. Και η δική μας δουλειά είναι τα σχέδια που υπάρχουν να υλοποιηθούν γρήγορα. Για να προχωρήσει πραγματικά αυτή ικανότητα και να ενισχυθεί όπως απαιτείται και να δούμε τις πρώτες επιτυχίες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παλιές συνήθειες».
 
Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ανθρώπους αλλά οι πολιτικοί γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες. Σε πολλούς κλάδους έχουν γίνει απεργίες και διαδηλώσεις που δεν ήταν και τόσο υποστηρικτικές.
 
Αλλά από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί γνωρίζουν τι πρέπει να αντιμετωπίσουν, ποιο είναι το τίμημα, ποιες διαβεβαιώσεις πρέπει να δώσουν στους χρηματοδότες, τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Και εδώ μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε να γίνουν αυτά πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα της χώρας., ιδιαίτερα στους κλάδους που τα πήγαν καλά τον τελευταίο χρόνο:
 
Τον τουρισμό, τις εξαγωγές. Κλάδοι οι οποίοι πρέπει να υποστηριχθούν καθώς υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα λόγω της έλλειψης πιστώσεων».
 
Τέλος, ο κ. Ράιχενμπαχ επισήμανε ότι γνωρίζει πως «φαίνεται ότι τα πράγματα προχωρούν αργά» αλλά, τόνισε, «πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Είναι σημαντικό να είμαστε λίγο πιο γενναιόδωροι με το χρόνο, αφού με την σταθερή συνεργασία θα έχουμε απτή πρόοδο, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση και ωριμότητα που απαιτείται».