Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, η συνομοσπονδία εγκαινίασε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και του διαλόγου με τους εργοδότες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα και με τους επικεφαλής των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πάλι, αρνήθηκε να προσέλθει στη συνάντηση, με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει λόγο για προσχηματική αποφυγή του διαλόγου εκ μέρους του ΣΕΒ.

Ads

 
Η ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ο Γιάννης Παναγόπουλος, δεν συζητά επ’ ουδενί το μισθολογικό κόστος και τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς οι μισθοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, δεν συζητά ούτε την κλιμακωτή μείωση μισθών, ενώ συζητά οτιδήποτε αφορά το μη μισθολογικό κόστος.
 
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί της απειλής για καθορισμό των μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε πως στηρίζει το διάλογο και θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες δεν ξεκίνησε την Τετάρτη, εξαιτίας της «βάρβαρης και τραμπούκικης», όπως την χαρακτήρισε, ενέργειας του ΠΑΜΕ, ενώ ερωτηθείς ξανά είπε ότι «ήταν μια απαράδεκτη παρέμβαση, εμείς δεν παίρνουμε εντολή από κανένα κόμμα, ούτε από το ΚΚΕ, εμείς παίρνουμε εντολή από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα την σεβαστούμε μέχρι κεραίας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα και με τους επικεφαλής των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του διαλόγου για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.
 
«Μας ζητήθηκε να επανέλθουμε δυναμικά στον διάλογο και να βοηθήσουμε με προτάσεις, όπως το 2010, που σώσαμε τον κατώτερο μισθό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
 
Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι πρέπει και τώρα να κάνουμε προτάσεις για να περισώσουμε τον κατώτερο μισθό και επισήμανε ότι εξηγήσαμε πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και τον 14ο μισθό και πολύ περισσότερο με το ύψος του κατώτερου μισθού.
 
Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι ενδεχόμενη επιβολή κατώτερου μισθού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνάδει με την δημοκρατία και την κατανόηση των κοινωνικών εταίρων. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη, επιπόλαιη και άφρονα» την ενέργεια του ΠΑΜΕ να διακόψει τον διάλογο.
 
«Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και οφείλουμε να συμφωνήσουμε» είπε από την μεριά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι είναι «ουτοπία η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο είναι ο σεβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα.
 
Ερωτηθείς και αυτός με την σειρά του, για την ενέργεια του ΠΑΜΕ, ο κ. Κορκίδης είπε: «προτιμώ να ξεχάσω τι έγινε και τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας».

Για προσχηματική αποφυγή διαλόγου κατηγορεί τον ΣΕΒ ο Γ. Παπανδρέου
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πάλι, ενημέρωσε με επιστολή του τον κ. Παπανδρέου πως δεν θα προσέλθει σε συνάντηση που είχε προσκληθεί. Απαντώντας με δική του επιστολή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:
 
«Η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία, εκφράζει, ακριβώς την διαχρονική θέση μου υπέρ του διαλόγου εργαζομένων και εργοδοτών και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.
 
Πιστεύω στον κοινωνικό διάλογο, σήμερα ακόμη περισσότερο, για να βρεθούν οι αναγκαίες και κοινά αποδεκτές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι, ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές, οφείλουν να σταθούν όλοι, με την ευθύνη που τους αναλογεί, στο ύψος των περιστάσεων.
 
Προσβλέπω και αναμένω, πραγματικά, την επιτυχή κατάληξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεών σας. Εύχομαι να επιδειχθεί η αναγκαία ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.
 
Ο θεσμικός ρόλος των κομμάτων, εκλεγμένων από τον ελληνικό λαό, είναι καθοριστικός όχι απλά στην νομοθέτηση προτάσεων, για τις οποίες αγωνιούν οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά είναι καθοριστικός και στην υπεύθυνη συμβολή στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται.
 
Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανένα αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά».
 
Γ. Κουτρουμάνης: Η ανταγωνιστικότητα δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό
 
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Real FM, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δε συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά κυρίως οφείλεται σε άλλα θέματα που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος, τη γραφειοκρατία αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
 
Ο κ. Κουτρουμάνης, πάντως, δεν ξεκαθάρισε εάν το θέμα των μισθών τέθηκε στο τραπέζι απευθείας από την τρόικα ή το έθεσε κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους. «Είναι δυνατόν ο υπουργός Εργασίας να απαγορεύσει στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν στην ατζέντα όποιο θέμα θέλουν;», αναρωτήθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση για τα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε μέσα στις επόμενες 20 ημέρες».
 
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ακόμη ότι έγγραφα που περιλαμβάνονται τόσο στο μνημόνιο όσο και στο μεσοπρόθεσμο έχουν δοθεί στη ΝΔ, την οποία έχει καλέσει για διαπραγμάτευση, από κοινού, σε όλες τις συναντήσεις.
 
Διαφωνεί με τη μείωση των μισθών ο Σ. Ξυνίδης
 

Τη διαφωνία του για την προωθούμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. «Αυτή η ιστορία της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας προφανώς και δεν δίνει λύση όπως δεν έδωσε μέχρι τώρα», ανέφερε.
 
Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του για παράταση της θητείας της κυβέρνησης και ειδικότερα σημείωσε τα ακόλουθα: «Εμείς δεν είπαμε να παραταθεί ντε και καλά η θητεία της μέχρι το 2013. Είπαμε ότι αυτή η κυβέρνηση -επειδή έχει να επιτελέσει έναν εθνικό σκοπό και δεν μπορεί κανένας να κάνει ούτε εσωκομματικά, ούτε κομματικά παιχνίδια σε αυτό το χρονικό διάστημα με τη χώρα- αν χρειαστεί ακόμα να πάει μέχρι το 2013, να πάει μέχρι το 2013 αρκεί να κάνει τη δουλειά καλά».
 
Ο κ. Ξυνίδης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει βρει τον ρυθμό της «λόγω της στάσης της ΝΔ και του ΛΑΟΣ», όπως είπε, ενώ παραδέχθηκε ότι και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ προκαλούν δυσλειτουργίες. Ασκώντας κριτική σε όσα μέλη της κυβέρνησης έχουν προτάξει την εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα, διερωτήθηκε «Σε τι θα είναι αρχηγοί και πρωθυπουργοί αν φτάσουμε να αποτύχουμε αυτή τη στιγμή; Δεν το βλέπουν μπροστά τους; Ή νομίζουν ότι ο θεός θα τα λύσει;» και κατέληξε: «Εμείς πρέπει να τα λύσουμε».

Ads