Να αποσύρει τους παρατηρητές του από τη Συρία ζήτησε την Πέμπτη από τον Αραβικό Σύνδεσμο ο αρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) Ριάντ Άσααντ. Σημείωσε ακόμη ότι επιθυμεί ο οργανισμός να ανακοινώσει «την αποτυχία» αυτής της αποστολής, η οποία αποσκοπούσε στο να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία.

Ads

 
«Ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουν την αποτυχία αυτής της πρωτοβουλίας και ότι οι παρατηρητές δεν θα επιστρέψουν στη Συρία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Άσααντ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βηρυτό.
 
Ο συνταγματάρχης αναφερόταν στην υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, η οποία θα συνέλθει την Κυριακή στο Κάιρο για να ακούσει την εισήγηση του επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών, η οποία δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις από τους Σύρους αντιπολιτευόμενους.
 
«Επιθυμούμε ο Αραβικός Σύνδεσμος να παραιτηθεί (από την προσπάθεια αυτή) και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να αναλάβει την ευθύνη, καθώς ο ΟΗΕ είναι ο πιο επαρκής (οργανισμός) στην εξεύρεση λύσεων», σημείωσε. «Επιθυμούμε να μην επανέλθουν στη Συρία» οι παρατηρητές, προσέθεσε.
 
Ο Άσααντ υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι επικεφαλής 40.000 λιποτακτών του συριακού στρατού, οι οποίοι πραγματοποιούν τακτικά επιθέσεις σε θέσεις των συριακών δυνάμεων της τάξης.
 
«Μια ομάδα Αράβων παρατηρητών συνάντησε αξιωματικούς του ASL», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος.
 
Έπειτα από περισσότερους από εννέα μήνες αιματηρής καταστολής, μια πρώτη αντιπροσωπεία περίπου πενήντα Αράβων παρατηρητών με επικεφαλής τον Σουδανό στρατηγό Μοχάμεντ Άχμεντ Μουστάφα αλ Ντάμπι έφτασε στις 26 Δεκεμβρίου στη Συρία στο πλαίσιο ενός σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για την έξοδο από την κρίση, το οποίο υπέγραψε η Δαμασκός.
 
Το σχέδιο αυτό προβλέπει τον τερματισμό της βίας, την αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις και την απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί.
 
Οι παρατηρητές επισκέφθηκαν πολλές πόλεις, κυρίως εστίες της αμφισβήτησης στις οποίες οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων ανέρχονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.