Αξιοσημείωτη αύξηση των μεταναστών στη Γερμανία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα από την Ελλάδα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011.  Ειδικότερα, οι Έλληνες μετανάστες αυξήθηκαν κατά 84% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ κατά 19% εκείνοι από την ΕΕ συνολικά.

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Destatis,  περίπου 435.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στη χώρα  το πρώτο εξάμηνο του 2011, αριθμός αυξημένος σε ποσοστό 19% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αντιθέτως, ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Γερμανία μειώθηκε, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη μεταβολή του «ισοζυγίου» των μεταναστευτικών ροών (η διαφορά ανάμεσα στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις), από τους 61.000 στους 135.000 ανθρώπους, ήτοι στο +122%. Λίγοι λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο.

Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, οι 381.000 ήταν ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι. Η μετανάστευση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημείωσε αλματώδη αύξηση +29%.

Ads

Ο αριθμός των νέων μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 84% το πρώτο εξάμηνο στους 4.100 ανθρώπους, ενώ η μετανάστευση από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 49%, στους 2.400 ανθρώπους.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία υπογραμμίζει την αύξηση (+30%) των μεταναστών με προέλευση τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως σχετίζεται με την άρση και των τελευταίων περιορισμών όσον αφορά τη γερμανική αγορά εργασίας για τους υπηκόους των χωρών αυτών.

Η οικονομία της Γερμανίας ως τώρα αντιστέκεται πολύ πιο αποτελεσματικά στην κρίση από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 6,5%, πολύ χαμηλότερο από αυτό στις γειτονικές της.

Η Γερμανία επιδιώκει να προσελκύσει μετανάστες για να αντεπεξέλθει στην γήρανση του πληθυσμού, την μείωση της γεννητικότητας, αλλά και να καταπολεμήσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ήδη πλήττει τομείς της οικονομίας της.