Εξηγήσεις από την Άγκυρα για τις χθεσινές μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία ζητεί ο Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που εδρεύει στη Βιέννη και στο πλαίσιο αυτό, η εντεταλμένη του για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, απαιτεί από τις τουρκικές αρχές να αιτιολογήσουν τη στάση τους και επισημαίνει πως και μόνον ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων απειλεί την Ελευθερία του Τύπου, οδηγώντας σε αυτολογοκρισία.

Ads

 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στη Βιέννη η κ. Μιγιάτοβιτς, οι κυβερνήσεις μπορεί μεν να έχουν αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως αυτό δεν θα πρέπει να ασκείται με φίμωση του Τύπου ή με χαλιναγώγηση του δικαιώματος της κοινής γνώμης στην πληροφόρηση, με το οποίο συνδέεται και το δικαίωμα της ενημέρωσης για φλέγοντα θέματα όπως η τρομοκρατία.
 
Στην ανακοίνωσή της, η εντεταλμένη του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ καταγγέλλει το γεγονός -όπως τονίζει- ότι ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι άνευ προηγουμένου στην περιοχή του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος περιλαμβάνει 54 χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
 
Όπως μεταδόθηκε από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Τούρκοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες Τρίτη εφόδους σε δημοσιογραφικά γραφεία και κατοικίες, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 25 δημοσιογράφους με την κατηγορία της άσκησης προπαγάνδας υπέρ της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, που, σύμφωνα με τις τουρκικές δικαστικές αρχές, αποτελεί τμήμα του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).
 
Η τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΒΙΑΝΕΤ ανακοίνωσε σήμερα πως κατά τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και στα ανατολικά της χώρας, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται συνεργάτες των ειδησεογραφικών πρακτορείων ΕΤΗΑ και DIHA, όπως επίσης ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Βατάν καθώς και ένας Τούρκος φωτογράφος που εργάζεται στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ήδη τον περασμένο Απρίλιο, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που εδρεύει επίσης στη Βιέννη, είχε καταγγείλει την Τουρκία ότι επιδιώκει να φιμώσει δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, χρησιμοποιώντας νομικά μέσα όπως ο αντιτρομοκρατικός νόμος.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ, στην Τουρκία βρίσκονται στις φυλακές 57 δημοσιογράφοι, ενώ εκκρεμούν γύρω στις 700 μέχρι 1.000 δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συλλήψεις δημοσιογράφων.