Την ώρα που οι ελληνικές δικαστικές αρχές συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς τις έρευνες για τις πολιτικές πληρωμές στην υπόθεση της Siemens και η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει ύστερα από παλινωδίες μηνών, το θέμα των αποζημιώσεων του Δημοσίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πέφτουν βαριά πρόστιμα στον γερμανικό κολοσσό και σημαίνοντα στελέχη του αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες. 

Ads

Με την επιβεβαίωση πλέον των εκτιμήσεων ότι το σκάνδαλο υπήρξε διεθνοποιημένο, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά Λερναίας Ύδρας, οκτώ πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής που έχει ξεκινήσει παράλληλα με τις ελληνικές αρχές, έρευνα σε βάθος για μίζες και πολιτικές πληρωμές, για συμβάσεις, ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens, βαρύτατο πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας. Από την ενημέρωση, που έφθασε στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τους ομολόγους τους σε Αργεντινή και ΗΠΑ, προκύπτουν σαφείς ομοιότητες στην οργάνωση και την υλοποίηση του σκανδάλου με τις πολιτικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα οκτώ στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων. Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο.

Ads

ΠΗΓΗ: Καθημερινή