Στην υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor’s, διατηρώντας τες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, ενώ ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση έξι μεγάλων τραπεζών. Επιπλέον κρατά σε αρνητικό outlook τις καλυμμένες ομολογίες Κύπρου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Ads

 

S&P: Υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor’s, διατηρώντας τες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, εν όψει της εξέτασης της αξιολόγησης της ισπανικής οικονομίας.

Ads

Μεταξύ αυτών είναι οι τράπεζες Bankia, CaixabankMC, Ibercaja, Bankinter, Sabadell και Popular.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση προέκυψε μετά την εφαρμογή νέων κριτηρίων αξιολόγησης και αναβάθμισης της μεθοδολογίας της για τις τράπεζες.

Οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε «κακά» και δυνάμει «κακά» δάνεια μετά από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά στέγης, ενώ βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άντληση ρευστότητας και πολλές από αυτές πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Έξι τράπεζες υποβαθμίζει η Fitch

Στην υποβάθμιση έξι μεγάλων τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι υποβαθμίσεις «αντανακλούν τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει συνολικά ο τραπεζικός κλάδος». Προσθέτει πως «αυτές οι προκλήσεις απορρέουν τόσο από τις οικονομικές εξελίξεις όσο και από πάρα πολλές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο» του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε:
 
Την Bank of America στο Α από Α+
 
Την Barclays στο Α από ΑΑ-
 
Την BNP Paribas στο Α+ από ΑΑ-
 
Την Credit Suisse στο Α από ΑΑ-
 
Την Goldman Sachs στο Α από Α+ και
 
Την Deutsche Bank στο Α από ΑΑ-

Η Fitch ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι πιθανή επιδείνωση στο Issuer Default Rating (IDR) τόσο κρατών όσο και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναμένεται να προκαλέσει υποβαθμίσεις των χρεογράφων, και μάλιστα «σε κάποιες περιπτώσεις, κατά πάνω από μία βαθμίδα».

Εν τω μεταξύ, ο οίκος κρατά σε αρνητικό outlook τις καλυμμένες ομολογίες Κύπρου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Οι αντίστοιχες αξιολογήσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, παραμένουν στο «σταθερό».

«Το outlook των καλυμμένων ομολογίων εξαρτάται από το ρίσκο της συστημικής κρίσης» ανέφερε ο οίκος, σημειώνοντας πως «οι αξιολογήσεις για τα καλυμμένα ομόλογα είναι σταθερές όσο το outlook της εκάστοτε χώρας, όμως όταν εκδηλωθεί συστημική κρίση, το ντόμινο πιθανότατα θα επιφέρει πολλαπλές υποβαθμίσεις στα καλυμμένα ομόλογα».