Tεράστιες ποσότητες μεθανίου – ενός αερίου έως και 25 φορές ισχυρότερου από το διοξείδιο του άνθρακα – βρίσκονται εγκλωβισμένες στους πάγους της Αρκτικής, οι οποίες απελευθερώνονται με την άνοδο των θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών. Κάθε νέα μελέτη γύρω από αυτή την «ωρολογιακή βόμβα», όπως εκτιμάται, εντείνει την ανησυχία ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες, ενώ οι μαρτυρίες Ρώσων επιστημόνων που βρέθηκαν στην περιοχή δεν αποτελούν εξαίρεση.
Ads
Ο επικεφαλής της αποστολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ιγκόρ Σεμιλέτοφ, αντικρύζοντας μαζί με τους συνεργάτες του σύννεφα μεθανίου που ανέβλυζαν από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού με πρωτοφανή ορμή, δήλωσε: «Παλαιότερα βλέπαμε τέτοιες πηγές, οι οποίες όμως είχαν διάμετρο μόλις λίγων δεκάδων μέτρων. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εντοπίσαμε συνεχείς, ισχυρές και εντυπωσιακές πηγές διαμέτρου που ξεπερνούσε τα 1.000 μέτρα. Είναι εκπληκτικό».
Σε μια «σχετικά μικρή περιοχή» οι εν λόγω επιστήμονες είδαν περισσότερες από 100 τέτοιες πηγές και υποθέτουν ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν χιλιάδες. Σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε το 2010, εκτιμούσαν ότι οι εκπομπές μεθανίου από τον Αρκτικό Ωκεανό ανέρχονταν σε περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνους το χρόνο, όμως η πρόσφατη ανακάλυψή τους, όπως υποστηρίζουν, ανατρέπει τα δεδομένα.
Παρά τη νέα ανησυχητική ανακάλυψη των Ρώσων επιστημόνων, τα δύο βασικά ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα παραμένουν: πόσο μεθάνιο εκλύεται και πότε η Αρκτική θα αποχωριστεί για πάντα τον πάγο της.
Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 40 επιστήμονες προειδοποίησαν σε έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένες στον πάγο, θα απελευθερωθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα επιταχύνοντας και επιδεινώνοντας την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Εκτίμησαν ότι τα αέρια αυτά δεν θα έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες με τη συνεχιζόμενη ρύπανση από εργοστάσια, οχήματα και αεροσκάφη, όμως θα συμβάλουν στην υπερθέρμανση σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι π.χ. η αποψίλωση των δασών.
Αναγνώρισαν πάντως και οι ίδιοι ότι το περιθώριο λάθους στις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς τους είναι μεγάλο, καθώς το ζήτημα απασχολεί εδώ και σχετικά λίγα χρόνια τους επιστήμονες, οι οποίοι ως εκ τούτου δεν έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα δεδομένων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >