Την παραμονή του πρώην προέδρου του Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) Δημήτρη Καπράνου στην φυλακή εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Καραγιάννης με αφορμή αίτηση του κατηγορούμενου στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, για αποφυλάκιση με όρους.

Ads

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για την αγορά από το ταμείο, δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο του 2006 και έχει κριθεί προφυλακιστέος, από τις 10 Νοεμβρίου, μετά την απολογία του στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή κ. Λέκκα για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.

Με αίτημά του ο κατηγορούμενος ζητά την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αίτημα που δεν δέχεται ο Εισαγγελικός λειτουργός. Ο κ. Καραγιάννης θεωρεί πως ο δημοσιογράφος πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση και εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών να απορρίψει την αίτηση του Δημήτρη Καπράνου.

Σε βάρος του κατηγορούμενου προέκυψαν στην πορεία της ανάκρισης σημαντικά στοιχεία που τον συνδέουν με εμβάσματα ύψους 1,887 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του αμέσως μετά την αγορά του επίμαχου ομολόγου.

Ads

Από την άρση τραπεζικού απορρήτου και την διαβίβαση στο Εφετείο ογκωδέστατου φακέλου με στοιχεία από την Ελβετία, φαίνεται να προκύπτει ότι στο όνομα στο όνομα του Δημήτρη Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου ποσά ύψους 1,887 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε πως τα χρήματα ακολούθησαν διαδρομή από πρόσωπο που σχετίζεται με την χρηματιστηριακή εταιρία ΤΡΩΥΛΟΣ, που μεσολάβησε για την αγορά του ομολόγου, προς άλλο πρόσωπο, φίλο του Καπράνου και πρώην πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου. Ο πρώην κρατικός λειτουργός φαίνεται στην συνέχεια να εμβάζει μέρος του ποσού αυτού στον Καπράνο στους τρεις επίμαχους λογαριασμούς που του αποδίδονται.

Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος υποστηρίζει πως το ποσό που εντοπίστηκε προέρχεται από πώληση περιουσιακών του στοιχείων (τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών) και πως επρόκειτο να ηγηθεί εκδοτικού συγκροτήματος που οργάνωναν τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαδρομή των εμβασμάτων. Υποστηρίζει επίσης πως το δομημένο ομόλογο δεν προκάλεσε ζημιά στο Ταμείο και ότι πωλήθηκε σε ποσό λίγο παραπάνω από αυτό που δαπανήθηκε για την αγορά του.