Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, συμφώνησε να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Ads
Με τη συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.
Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων (οι σχετικές συνομιλίες θα αρχίσουν το 2012), με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Διάσκεψης με αυτήν την συμφωνία: «σήμερα σώσαμε το αύριο».
Η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος που οπωσδήποτε θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Παραταύτα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική διατύπωσαν τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Η Ινδία εξέφρασε την αντίθεση της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί έως το 2015 μία νομικά δεσμευτική φόρμα, όπως και για την ακριβή σημασία της φράσης «οδικός χάρτης» για μία νέα συνθήκη.
Όπως επισήμανε η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει και οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές, κάτι που δεν έχουν κάνει ως τώρα. Με αυτή θέση με την οποία συμφωνούσε και η Κίνα.
Η πρόταση περί οδικού χάρτη είχε κατατεθεί από την ΕΕ και μία άτυπη συμμαχία νησιωτικών κρατών και ελάχιστα ανεπτυγμένων χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών σαν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στόχος είναι να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής.
Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός ταμείου για βοήθεια σε φτωχότερες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >