Το τέλος των πολιτικών δυναστειών που εξουσιάζουν την Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ενώ, παράλληλα, τονίζεται ότι οι Έλληνες, εν μέσω κρίσης, ελπίζουν να απαλλαγούν από αυτές.
Ads
H αρθρογράφος, αναφερόμενη στους κ.κ. Σαμαρά και Παπανδρέου, σχολιάζει: “Κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες, πήγαν στα ίδια κολέγια, μοιράστηκαν τα ίδια δωμάτια, αλλά πάντα αγωνίζονταν μόνο και μόνο για να κατακτήσουν την εξουσία”
Στη συνέχεια, ως προς την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην ηγεσία και τη σύνδεση συγκεκριμένων ονομάτων με τη διακυβέρνηση του τόπου, προσθέτει: “Οι οικογένειες Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες. Τα ονόματα αυτά εξασφαλίζουν μια σίγουρη θέση στο κοινοβούλιο, αν όχι και σε κάποιο υπουργείο”.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, ακόμα και αν έχει αρχίσει να διαφαίνεται, θα αποτελέσει μια μακρόχρονη διαδικασία, καθώς η οικογενειοκρατία έχει βαθιές ρίζες.
Επιπλέον, η αρθρογράφος αναφέρεται στον Κώστα Καραμανλή, επισημαίνοντας πως «κρατάει χαμηλούς τόνους, επιθυμώντας να παίξει τον ρόλο της “χρυσής εφεδρείας” του πολιτικού συστήματος στο μέλλον. Σε στάση αναμονής, όμως, βρίσκεται και η οικογένεια Μητσοτάκη, με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει το δικό της κόμμα και τον Κυριάκο να παραμένει στη Νέα Δημοκρατία αλλά προσπαθώντας να διατηρήσει αυτονομία ως προς τις θέσεις του.»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές, καθώς ο κόσμος δύσκολα θα τους ψηφίσει. Ωστόσο, το σύστημα εμποδίζει την ανάδειξη νέων κομμάτων, λόγω της κρατικής χρηματοδότησης που συνεχίζει να ενισχύει τα υπάρχοντα.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. ευνόησε τα μεγάλα κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν τα εκατομμύρια που έρρεαν τη δεκαετία του ’80 για να ενισχύσουν τις πελατειακές σχέσεις και να εδραιώσουν την εξουσία τους.
«Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραπονιούνται ότι τα γραφεία στο δημόσιο καταλαμβάνουν ανίκανοι υπάλληλοι που έχουν ανταλλάξει την ψήφο τους με μια προστατευμένη θέση εργασίας» τονίζει η αρθρογράφος.
Το άρθρο ολοκληρώνεται με δήλωση του καθηγητή οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος επισημαίνει: «Οι δυναστείες στην Ελλάδα έκαναν τους πολίτες να πιστεύουν πως η Δημοκρατία είναι ένα παιχνίδι για εκλεκτά μέλη συγκεκριμένων οικογενειών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξαλειφθούν από την πολιτική ζωή του τόπου.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >