Οι Έλληνες κινηματογραφιστές της Κωνσταντινούπολης και η συμβολή τους στο τούρκικο -αλλά και το ελληνικό σινεμά- αποτελούν μερικά από τα θέματα που εξετάζουν οι Γιώργος Μπόζης και Σούλα Μπόζη στο λεύκωμα Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης, το οποίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ads

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές συνετέλεσαν -ήδη από το 1896- στη γέννηση και την ανάπτυξη του τουρκικού σινεμά. 

Πλανόδιοι κινηματογραφιστές, θεατρικοί επιχειρηματίες που πίστεψαν στον κινηματογράφο παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής (πλήρης απουσία ηλεκτρικού δικτύου, λογοκρισία κ.ά.), αιθουσάρχες στην Πόλη, καθώς και τολμηροί πρωτοπόροι δημιουργοί σημάδεψαν στην Τουρκία τις αρχές τουκινηματογράφου μέχρι και το 1922.

Στον Μεσοπόλεμο εμφανίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες επαγγελματίες κινηματογραφιστές, ενώ από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και μετά εμφανίστηκε μια πλειάδα ταλαντούχων τεχνικών (οπερατέρ, ηχολήπτες, μοντέρ κ.ά.),  οι οποίοι με τη σειρά τους συντέλεσαν στην ανάπτυξη της έβδομης τέχνης – παρόλο που το εκεί πολιτισμικό περιβάλλον δεν επέτρεπε θαύματα.

Ads

Το λεύκωμα Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόληςρίχνει μια διαφορετική ματιά στην Κωνσταντινούπολη, εκείνη των Ελλήνων διανοουμένων. Κι ακόμα, μια διαφορετική ματιά στον ελληνικό, τον τουρκικό και τον βαλκανικό κινηματογράφο.

Το λεύκωμα είναι αποτέλεσμα δύο ανθρώπων-δημιουργών της Πόλης: του κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Γιώργου Μπόζη και της συγγραφέως (Πολίτικη Κουζίνα) Σούλας Μπόζη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού.