«Καταστροφικό» χαρακτηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση.

Ads

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγεί, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

Υποστήριζει επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, ωστόσο σημειώνει πως δεν θα χαρακτήριζε «αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Ads

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ασκεί κριτική στη Γερμανία και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου, θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους και υπενθυμίζει ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%.

«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.