Την επίσημη έναρξη των συζητήσεων με τον ιδιωτικό τομέα, που εκπροσωπεί το IIF, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που στοχεύει στη μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2012. Πάντως το παζάρι αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρό καθώς ελληνικές και ξένες τράπεζες προσπαθούν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια ώστε να αποδεχτούν το «κούρεμα».

Ads

«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια συναλλαγή, η οποία θα προσελκύσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη της κοινότητας των ομολογιούχων» δήλωσε σχετικά ο κ. Βενιζέλος. «Με αυτό το σκοπό, θα ακούσουμε τις ιδέες του IIF, άλλων φορέων του κλάδου και ανεξάρτητων πιστωτών σχετικά με τους καλύτερους τρόπους σχεδιασμού αυτής της συναλλαγής» πρόσθεσε.Το υπουργείο επισημαίνει ότι βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2012. 
 
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο εφαρμογής του PSI ξεκινούν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Γιόζεφ Ακερμαν και ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, θα συζητήσουν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη διαδικασία εφαρμογής. Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι των τραπεζών Εθνική, Alphabank, Eurobank και Πειραιώς, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τις συνέπειες του haircut στα μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανότατα να υποβάλουν αντιπροτάσεις.

Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Υψηλά επιτόκια ζητούν οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε «κούρεμα»

Ads

Σε αγκάθι για την εφαρμογή του PSI εξελίσσονται οι απαιτήσεις των ελληνικών και ξένων τραπεζών να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια και ενδεχομένως περισσότερα ρευστά, ώστε να αποδεχτούν σε εθελοντική βάση το hair cut των ομολόγων, όπως έχει διαφανεί από τις ανεπίσημες συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

Χθες ο κ. Νταλάρα δήλωσε στο Reuters ότι τα σχέδια που προτείνει το IIF είναι δύο. Ενα που προβλέπει γενικό κούρεμα ομολόγων κατά 50% για όλους και ένα δεύτερο σχέδιο που εμπεριέχει δύο εναλλακτικά σενάρια, χωρίς όμως να τα περιγράψει. Ερωτώμενος για τη διαδικασία παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια ελιγμών, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα».

Η πρόταση του IIF

Για τους ξένους θεσμικούς προτείνει hair cut των ομολόγων (αξίας περίπου 140 δισ. ευρώ) κατά 50% και την αντικατάστασή τους με νέους τίτλους διάρκειας 22 ετών. Επίσης τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα με ομόλογα του EFSF αξίας 29,75 δισ. ευρώ, ενώ θα φέρουν επιτόκιο από 5,5% έως 7,5%, το οποίο θα προσαυξάνεται με το 10% της διαφοράς μεταξύ του σημερινού ονομαστικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και αυτού που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί.

Για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν ομόλογα ύψους 65 δισ. ευρώ, το IIF προτείνει haircut 37%. Για το 63% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, θα δοθούν νέα ομόλογα 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 8%, που ενδεχομένως να προσαυξάνεται με το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Το IIF προτείνει επίσης να προσφερθούν ικανοποιητικά επιτόκια, υψηλότερα από εκείνα που φέρουν σήμερα τα ίδια τα ομόλογα, αλλά  εδώ υπάρχει διένεξη με την Ελλάδα, δεδομένου ότι η πρόταση του IIF ανεβάζει το επιτόκιο έως και πάνω από 8%. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών με αυξημένους τόκους, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το όφελος που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από το hair cut.