Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, καθώς και εκείνο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εξετάζει το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω κόμμα δείχνει να αποδέχεται τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, λύση για την οποία είχε μέχρι σήμερα εκφράσει τη σφοδρή του αντίθεση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μάριο Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, κίνηση που ερμηνεύθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη ότι προτίθεται να δώσει στον έγκυρο οικονομολόγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Νωρίτερα, ο Ιταλός Πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί και τόνισε ότι ο νόμος οικονομικής σταθερότητας με τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες θα εγκριθεί σε λίγες ημέρες, καθώς και ότι θα συγκροτηθεί σύντομα νέα κυβέρνηση, αλλιώς το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.
 
Ο ίδιος ο «Καβαλιέρε», ο οποίος έχει ταχθεί κατά του σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, δεσμεύτηκε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας ότι θα παραιτηθεί, έχοντας χάσει πλέον την πολύτιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Από την άλλη πλευρά, ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιταλού πρωθυπουργού, το κόμμα της Λέγκας του Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να αντικατασταθεί ο Μπερλουσκόνι από τον Μάριο Μόντι. “Αν ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση, η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος εκπροσωπεί το συγκεκριμένο κόμμα.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε χθες την Ιταλία να συνεχίσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Επισπεύδεται η ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων
 
Η Γερουσία της Ιταλίας επισπεύδει τη διαδικασία της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση μέτρων για την ανάπτυξη, που αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. Η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή στη Γερουσία και θα ακολουθήσει -πιθανότατα το Σάββατο- η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά την έγκριση των μέτρων, ο Σ.Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.

Ads

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του Σ.Μπερλουσκόνι ο Λαός της Ελευθερίας, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παραιτηθεί «άμεσα», κάτι που είχε πει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 
Πιέσεις από το… εξωτερικό
 
Παράλληλα, αυξάνονται οι εξωτερικές πιέσεις προς την Ιταλία για την εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
 

«Η έλλειψη πολιτικής σαφήνειας στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα των αγορών» υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να δείξουν πολιτική σαφήνεια αναφορικά με τον χειρισμό της κρίσης χρέους προκειμένου να καθησυχάσουν τους δανειστές τους και τους επενδυτές, αναφερόμενη κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα.
 
«Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην Ιταλία να προχωρήσουν αποφασιστικά οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και επίσης οι διαρθρωτικές αλλαγές…Η Ιταλία έχει ανάγκη από ανάπτυξη» δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, επιφορτισμένη με τις διεθνές σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
 
«Η Ιταλία πρέπει να λάβει έγκυρα μέτρα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, στο κανάλι Canal+. «Πιστεύω ότι είναι επείγον και ταυτόχρονα αυτό σημαίνει μια νέα ιταλική κυβέρνηση» πρόσθεσε.  

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άσκησε ισχυρή πίεση προς την Ιταλία, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα το πακέτο λιτότητας και πάνω απ’ όλα να ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ηγεσίας το ταχύτερο δυνατόν -διότι πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ιταλική αξιοπιστία».

«Έχω την εντύπωση ότι η Ιταλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος πιέζει» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Στα ύψη το επιτόκιο στη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, στα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών ανήλθαν τα επιτόκια κατά τη σημερινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων ετήσιας διάρκειας. Πάντως, η Ρώμη άντλησε τα 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, το επιτόκιο στα ομόλογα λήξεως την 15η Νοεμβρίου 2012 έφτασε στο 6,087%, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1997.