Υπάρχουν κάποιες εκθέσεις διεθνών οικονομικών ινστιτούτων, πανεπιστημίων και οργανισμών αλλά και αναλύσεις οικονομολόγων και αναλυτών που υποστηρίζουν από την περίοδο της υπογραφής του Μνημονίου ότι μέσω αυτού δε σώζεται πρωταρχικώς η Ελλάδα αλλά πρωτίστως οι τράπεζες.

Ads

Ένα επιχείρημα που έρχεται μάλλον να επιβεβαιώσει τη θέση τους είναι ότι από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα η Ελβετία φαίνεται να έχει μειώσει την έκθεση της σε ελληνικό χρέος κατά 64 δις δολάρια και πλέον είναι απολύτως ασφαλής στην περίπτωση ελληνικής πτώχευσης αφού η έκθεση της αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 529 εκ δολάρια ενώ συνολικά τα δάνεια της στο ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 3 δις δολάρια.

Αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση χρέους στις αρχές του 2010 η Ελβετία κατά πάσα πιθανότητα θα υποβαθμιζόταν από τους οίκους αξιολόγησης ενώ μία σειρά τραπεζών της θα βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση από μία σειρά υποβαθμίσεων αλλά και εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που θα έπρεπε να διαγράψουν.

Η Ελβετία θα έπρεπε να εγγυηθεί αυτές τις τράπεζες και να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση τους. 

Ads

Τώρα, ωστόσο, η συμφωνία για το PSI και το κούρεμα κατά 50% αφήνει παγερά αδιάφορες τις ελβετικές τράπεζες αφού έχουν σωθεί χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ως αντάλλαγμα, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πετύχει μία αμφιβόλλου αξίας και σημασίας συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες τις.

xrimanews.gr