Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) είναι το μόνο κόμμα της γερμανικής Βουλής που έχει αποφασίσει να καταψηφίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη σημερινή ψηφοφορία. Ο Dietmar Bartsch, Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, εξηγεί τους λόγους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του SWR.

Ads

 
Ο Bartsch υπεραμύνεται της απόφασης αυτής, καθώς υποστηρίζει ότι αντανακλά και τις θέσεις μίας σημαντικής μερίδας πληθυσμού, η οποία αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης. Με την ενίσχυση του ΕΤΧΣ δεν αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση τα αίτια της κρίσης χρέους.
 
Αιτία της κρίσης είναι η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η πολύ δαπανηρή διάσωση των τραπεζών. Τίποτα από αυτά δεν αντιμετωπίζεται με την πολιτική που ακολουθείται.

Η Αριστερά σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται υπέρ της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζει ο Bartsch. «Δεν είναι αυτό το θέμα. Εάν δεν καταπολεμηθούν αποφασιστικά τα αίτια της κρίσης, η κρίση θα οξυνθεί και οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις χώρες που δέχονται οικονομική στήριξη».

Στην Ελλάδα, π.χ., κατέχουν 2.000 οικογένειες το 80% του πλούτου της χώρας. Κάτι θα πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Και για ποιό λόγο δεν ασκούνται πιέσεις για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η 3η χώρα σε εξοπλιστικές δαπάνες; Χρειάζεται και ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για να ανακάμψει η χώρα. Το ένα πακέτο μετά το άλλο και τώρα η μόχλευση του ΕΤΧΣ μπορούν να οδηγήσουν σε χάος», υποστηρίζει ο Bartsch.

Ads

Ο Γερμανός πολιτικός τάσσεται υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών, εκτιμά ότι αυτό είναι εφικτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπέρ της επιστροφής των τραπεζών στη βασική τους λειτουργία, ήτοι στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
 
Οι τράπεζες πρέπει εξ ιδίων δυνάμεων να προσπαθήσουν να αντεπεξέλθουν στις απώλειες που υφίστανται και να μην παρέχει στήριξη το κράτος σε αυτές, διότι τότε μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι απώλειες των τραπεζών κοινωνικοποιούνται, ενώ τα κέρδη τους ιδιωτικοποιούνται, υποστηρίζει.