Ο πνευματικός ηγέτης του Βουδισμού παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρί-Λουσίλ Κιμπακί (Marie-Lucile Kubacki)  του περιοδικού La Vie. Ο Δαλάι Λάμα τονίζει ότι “για τον κάθε πιστό, η θρησκευτική αλήθεια μπορεί να είναι μοναδική, αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι αποκλειστική”

Ads

Στην Ασίζη το 1986 βρεθήκατε δίπλα στον Ιωάννη Παύλο Β’. Τι θυμάστε από εκείνη τη συνάντηση;

Δαλάι Λάμα: Είχα εκτιμήσει ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Ιωάννη Παύλου Β’. Συγκεντρώνοντας τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων θρησκειών του κόσμου για να συμπροσευχηθούν, ο πάπας είχε κατορθώσει να δείξει πώς έβλεπε την ειρήνη στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες την δυνατότητα της ενότητας σε μεγάλα ζητήματα, σαν την ειρήνη ή τον αλτρουισμό.

Πόσο μάλλον που σήμερα ο θρησκευτικός φανατισμός συνεχίζεται: καμία θρησκεία δε μοιάζει απαλλαγμένη από αυτόν. Το πνεύμα της Ασίζης μοιάζει καμιά φορά τόσο μακρινό!

Ads

Δαλάι Λάμα: Μερικοί θεωρούν πως υπάρχει μια μόνο αλήθεια, ένας μόνο δρόμος… Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολυάριθμες αλήθειες και διαφορετικοί δρόμοι, όπως πολυάριθμες είναι και οι θρησκείες. Κάθε πιστός οφείλει να συνειδητοποιεί πως η αλήθειά του μπορεί να είναι μοναδική, αλλά δεν είναι αποκλειστική. Αν πιστεύουμε σε μια θρησκεία, οφείλουμε να το κάνουμε σοβαρά. Κι αν είμαστε σοβαροί, δεν είναι δυνατό να παραβλέπουμε πως η αγάπη και η ανεκτικότητα βρίσκονται στον πυρήνα της πίστης μας! Το άτομο πρέπει λοιπόν να συγκεντρωθεί στην πίστη του. Η αρμονία δεν είναι ουτοπική: χάρη στον αμοιβαίο αλληλοσεβασμό, στην Ινδία εδώ και χιλιετίες συμβιώνουν ειρηνικά πολυάριθμες θρησκευτικές παραδόσεις.

Αλλά πώς να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό;

Δαλάι Λάμα: Ο σεβασμός προϋποθέτει την αλληλογνωριμία! Χρειάζεται σύναψη δεσμών, να βλέπονται και να μιλιούνται οι άνθρωποι, να μελετούν και να εκτιμούν την αξία διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, να πηγαίνουν για προσκύνημα στους αγίους τόπους των αλλόδοξων και των ετερόδοξων. Χρειάζονται προσωπικές συναντήσεις με πιστούς άλλων θρησκειών και μοίρασμα της βαθιάς πνευματικής τους εμπειρίας. Αυτή η εγγύτητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ειρηνικής κοινωνίας.

Και ποια είναι η θέση των μη-πιστών στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου;

Δαλάι Λάμα: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: είμαστε όλοι άνθρωποι και επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Είμαστε εκ φύσεως κοινωνικά ζώα, αδέρφια ενός κοινού είδους. Χρειάζεται άρα να θυμόμαστε πως έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο, πως αλληλεξαρτόμαστε. Η ίδια η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτή τη σχέση. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται μια κοσμική ηθική στην οποία να δύνανται να αναγνωριστούν όλοι οι άνθρωποι, που να εκφράζει ορισμένες βασικές αξίες.

Και οι θρησκείες, πώς μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρήνη;

Δαλάι Λάμα: Εν πολλοίς τα κοινωνικά προβλήματα προέρχονται από τη διόγκωση του συναισθήματος της αξίας του εαυτού μας. Οι μεγάλες θρησκείες μας διδάσκουν πώς να απαλλαγούμε δια της πίστεως από αυτό το ζυγό του εγωκεντρισμού. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όσοι διαπνέονται από συναισθήματα συμπόνιας και σπάνια χρησιμοποιούν λέξεις σαν το «εγώ», «εμένα», «δικό μου», εμφανίζουν σπανιότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η επικέντρωση στον εαυτό μας προκαλεί καταστροφικά συναισθήματα ανασφάλειας. Όποιος ακολουθεί με σοβαρότητα πνευματικές οδούς, δεν θα προκαλέσει ποτέ καταστροφές και θα ζήσει μια ζωή που μπορεί να έχει νόημα. Όποιος εγκαταλείπεται στα χέρια του Θεού, απαλλάσσεται από το «εγώ» του.

*Η συνέντευξη του Δαλάι Λάμα στο La vie αναδημοσιεύθηκε από την Προοδευτική Πολιτική