«Μια φωτογραφία = Μια λέξη» είναι ο τίτλος της καμπάνιας της ActionAid η οποία προσκαλεί σε δράση για τον αγώνα των φτωχών ανθρώπων ανά την υφήλιο οι οποίοι αγωνιούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφής και της Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης της Φτώχειας (16 και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα), η εφετινή θεματική αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων των μικροκαλλιεργητών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κλιματικές αλλαγές, η καταστροφή των φυσικών πόρων και οι ολοένα αυξημένες τιμές των τροφίμων απειλούν 1,7 δις ανθρώπους. 

Ads

 
Οκτώ στους 10 μικροκαλλιεργητές είναι γυναίκες και θεωρούνται παράγοντας – κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας, παράγοντας το 90% της τροφής στην Αφρική. Σύμφωνα με την ActionAid, καθημερινά απειλούνται από μια σειρά κινδύνων, με τις όποιες αναπτυξιακές πολιτικές να μην αναγνωρίζουν την τεράστια συμβολή τους στη διασφάλιση της τροφής. Όπως αναφέρεται, οι εταιρίες βιοκαυσίμων χρησιμοποιούν τις εκτάσεις των μικροκαλλιεργητών για καλλιέργειες φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους, οι κυβερνήσεις δεν επενδύουν αρκετά στη γεωργία και οι κλιματικές αλλαγές επιτείνουν το πρόβλημα, προκαλώντας ξηρασίες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ActionAid θα φτιάξει ένα βίντεο – μήνυμα ευαισθητοποίησης για την υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών, το οποίο θα αποτελείται από φωτογραφίες δεκάδων υποστηρικτών που θα κρατούν από μια γραμμένη λέξη ο καθένας. Όλες οι λέξεις μαζί θα αποτελούν ένα μεγάλο μήνυμα, το οποίο θα προβληθεί το Νοέμβριο σε μικροκαλλιεργητές της Ανατολικής Αφρικής που θα ξεκινήσουν καραβάνι κινητοποίησης από την Ρουάντα μέχρι τη Νότια Αφρική. Η συμμετοχή στην καμπάνια γίνεται μέσω email με τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας έως την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου (info.hellas@actionaid.org – 210 9212321). 

Πολύ πρόσφατη έρευνα της ActionAid καταδεικνύει ότι μια τριπλή κρίση απειλεί 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, της καταστροφής των φυσικών πόρων και των ολοένα αυξανόμενων τιμών των τροφίμων. Οι 10 πιο ευάλωτες χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Νότιος Αφρική, Αϊτή, Μπαγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα) έχουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού. Η ActionAid προειδοποιεί ότι πλησιάζει το τέλος της φτηνής τροφής, ότι η γεωργία μεγάλης κλίμακας έχει καταστρέψει τους φυσικούς πόρους στους οποίους βασίζεται και ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς τα πλούσια κράτη απαιτούν ολοένα και περισσότερα τρόφιμα και βιοκαύσιμα.
 
Τουλάχιστον 10 χώρες, όπου κατοικούν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές και στην επισιτιστική κρίση στην οποία οδηγούν. Μέχρι το 2050, οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να προσθέσουν ακόμα 500 εκατομμύρια στο 1 δις των ήδη χρονίως πεινασμένων. Κάθε αγροτική κοινότητα στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική στις οποίες έγινε η έρευνα αναφέρει ότι απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα τους αφαιρούν τη δυνατότητα να θρέψουν το πληθυσμό τους. Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η μεγάλη βιασύνη ξένων επενδυτών να ελέγξουν πόρους όπως το πετρέλαιο, τα ορυκτά, τα βιοκαύσιμα και το νερό θα μπορούσαν αφήσουν εκατομμύρια από τους πιο φτωχούς χωρίς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν επαρκή τροφή. Μόνο στην Αφρική, περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στην αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050.
 
Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ActionAid Ελλάς Γεράσιμο Κουβαρά, «44 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Ο τωρινός λιμός στην Ανατολική Αφρική δείχνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο πώς τα υπερεκμεταλλευμένα οικοσυστήματα, ο απρόβλεπτος καιρός και οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, όταν δεν ελέγχονται, επηρεάζουν με το χειρότερο τρόπο όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους». 

Η ActionAid «καλεί τους ηγέτες της ομάδας των G20 που θα συναντηθούν το Νοέμβριο να ενισχύσουν την επένδυσή τους στις αγρότισσες και στις καλλιέργειες μικρής κλίμακας στις φτωχές χώρες που είναι και αυτές που μπορούν να θρέψουν και με το παραπάνω τον πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων που θα έχουμε φτάσει μέχρι τότε. Θα πρέπει επίσης να δώσουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί για να βοηθήσουν τους φτωχούς ανθρώπους να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές και να εξαλείψουν τους στόχους για τα βιοκαύσιμα που οδηγούν στην αρπαγή της γης φτωχών σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική».

Ads