Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι η μοναδική διέξοδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη σύμφωνα με δύο πρώην Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ κατέστησαν πάντως σαφές ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη.

Ads

Δεν έχει νόημα να στραγγαλίζεται οικονομικά η χώρα περισσότερο. Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματά της, τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι η ελληνική δημοκρατία έχει υποστεί βλάβη, σημείωσε ο πρώην καγκελάριος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Για να υπάρξει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν δύο δυνατότητες, οι οποίες μπορούν επίσης να συνδυαστούν.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Μία εταιρία με την μορφή της γερμανικής Treuhand θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις, υποδομές και την ακίνητη περιουσία. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μέρος του χρέους της αμέσως.

Ads

Από την άλλη, αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους κατά περίπου 50%. Αυτή η δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να σχεδιαστεί έτσι, ώστε ούτε ο τραπεζικός τομέας να υποστεί βλάβη ούτε να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα επί του παρόντος προτεινόμενα προς αυτήν την κατεύθυνση μέτρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους είναι τα ενδεδειγμένα».

Τζον Μέιτζορ

O πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ ο οποίος υποστήριξε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα πρέπει να λήξει με μία ελληνική χρεοκοπία – δίχως όμως η χώρα να βγει από το ευρώ – αφού όμως πρωτίστως έχει πραγματοποιηθεί η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να καλυφθούν οι απώλειες τους.

Σε συνέντευξη του στο BBC, δήλωσε ότι ο μηχανισμός EFSF θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «τράπεζα» για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή να ενισχύσει κεφαλαιακά τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης, ο κ. Μέιτζορ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας στενότερης οικονομικής ένωσης εντός της ευρωζώνης, το οποίο θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο κατάληξης.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί στην Βρετανία να αναθεωρήσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης της με τις Βρυξέλλες.