Η Ελλάδα προχωρά κάνοντας δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, την στιγμή που η πολιτική και κοινωνική κόπωση μεγαλώνει, υποστηρίζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, τρόικα Πόουλ Τόμσεν. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, τονίζει επίσης ότι χρειάζονται «πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών.«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι, είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα» αναφέρει στην κυριακάτικη Welt ο Πόουλ Τόμσεν.

Ads

Βενιζέλος -τρόικα: Συνεχίζονται την Δευτέρα οι συζητήσεις

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο των συζητήσεων που άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου, για την έγκριση της 6ης δόσης και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Νέα συνάντηση, στο πλαίσιο του “μαραθώνιου” των διαπραγματεύσεων για την έγκριση της 6ης δόσης, θα έχει και αύριο ο κ. Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, κατά τη πρώτη συνάντηση τους το Σάββατο, ολοκληρώθηκε, πλην ελαχίστων σημείων, η εξέταση του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012.  Σήμερα η συζήτηση ανάμεσα στην τρόικα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών  περιελάμβανε εκκρεμή ζητήματα από το Μνημόνιο και την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Επίσης διεξήχθη ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς 2013-2014, η οποία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Με δηλώσεις τους οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν σε αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην αποτύχουν τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της εκτεταμένης εφαρμογής επιχειρησιακών συμβάσεων και ευέλικτων μορφών εργασίας. Επίσης επιθυμούν  να μάθουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και ονόματα των οργανισμών που βάζουν “λουκέτο” ή συγχωνεύονται. Ζητούν επίσης να μάθουν την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ ζητούμενο παραμένει και ο καθορισμός μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014

Πάντως, τα στελέχη της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη “διάσωση” της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  “Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης”, επισημαίνει, ο δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

  Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα , ο Γερμανός , Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων .

  “Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν”, σημειώνει ο Μορς στην ίδια εφημερίδα.

 Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας , Ρόμπερτ Ζέλικ , εξαπέλυσε μια προειδοποιητική βολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία.

 “Πολλά στην πολιτική συμβαίνουν μέσω της τέχνης του βομβισμού, αλλά η οικονομία και οι αγορές χρειάζονται προσανατολισμό και σαφήνεια”, δήλωσε ο Ζέλικ.

“Ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης  του ελληνικού χρέους ,κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου”, δηλώνει τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Ο ίδιος σχολίασε ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, ενώ πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” η τρόικα φέρεται να εκτιμά ότι από τα μέτρα που ήδη έχει δεσμευθεί διά νόμου να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καλύπτονται τα 26,2 από τα 28,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος της τετραετίας και ζητεί εδώ και τώρα σαφείς δεσμεύσεις για το υπόλοιπο ποσό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να πείσει ότι τα λεφτά θα προέλθουν από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής για να αποφύγει δεσμεύσεις για τη σχεδόν μόνιμη απαίτηση, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ, περί νέων, μαζικών απολύσεων.

Οι δανειστές ανησυχούν επίσης για τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας άνω των 9,4 δισ. ευρώ προς ιδιώτες για τις οποίες ζητούν διευθέτηση. Απαιτούν και δεσμεύσεις από το υπουργείο ότι δεν θα δημιουργήσει ξανά χρέη. Φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένοι να μην ολοκληρώσουν το έργο τους αν δεν δουν αποτελέσματα σε δεκάδες διαρθρωτικούς στόχους του Μνημονίου που μένουν σε εκκρεμότητα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι πιθανόν να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ενίσχυση των τραπεζών τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή είχε πεί πως «υπάρχουν πολλές επιλογές που εξετάζονται. Είναι πιθανό να υπάρξει κάτι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Εάν παρουσιαστεί πριν την Σύνοδο (17 Οκτωβρίου), η απόφαση θα ακολουθήσει σύντομα».

Την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα παραστούν στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου θα αποφασίσουν τον τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών, εξέφρασε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

 

Η διχογνωμία στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ

Ποικίλα είναι τα σχόλια για την κατάσταση της Ελλάδας στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής κρίσης αποδίδει μεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται διχογνωμία για το τι μέλλει γενέσθαι, με τις απόψεις να ποικίλουν όσο αφορά την έκβαση της σημερινής κατάστασης.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι ο “μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ είναι να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές του. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα δημιουργήσει όμως αρνητικό προηγούμενο και για άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα”. Ως η “καλύτερη επιλογή” κρίνεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία με κουρέματα για τους ξένους πιστωτές. Η σύνταξη της εφημερίδας ισχυρίζεται επίσης ότι η ελληνική κρίση δεν απέδειξε ότι το ευρώ ήταν λάθος, κατηγορεί ωστόσο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι προβάλλει ως αδιανόητο το ενδεχόμενο μιας εθνικής χρεοκοπίας, υπερασπιζόμενη την ελληνική κυβέρνηση από τις επιπτώσεις της αλόγιστης σπατάλης.

Σε δημοσίευμα της Washington Post  υποστηρίζεται ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό παιχνίδι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Από τη μια πλευρά, η Κεντρική Τράπεζα που συνιστά το ισοδύναμο της Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σημειώνεται, έχει τα εργαλεία και την ικανότητα να προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της ως μιας ανεξάρτητης τράπεζας. Από την άλλη, οι 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της πολιτικές δομές, τα εθνικά συμφέροντα και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία των αξιωματούχων της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και όλοι αναγνωρίζουν πως θα ήταν προτιμότερο οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αρχηγοί να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την οικονομική ενότητα που θα αποτελούσε και την πολλά υποσχόμενη λύση της κρίσης, ωστόσο για τους ευρωπαίους θα ήταν πολιτικά περισσότερο βολικό αν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ λάβουν αυτά τα μέτρα και μετατραπούν στο δίαυλο μέσω του όποιου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωπαϊκές απώλειες.

Στο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρεται, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις τράπεζες και να βρουν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα κληθούν να απαντήσουν τελικά στα ερωτήματα που απέφευγαν να θέσουν έως τώρα, όπως εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα και πως θα γίνει η διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας,

Οι New York Times με κύριο άρθρο τους, εκτιμούν ότι απαιτούνται “επιθετικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία, καθώς και ανάκαμψη και ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, για ορθότερη εφαρμογή του φορολογικού συστήματος και για αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το ίδιο οφείλουν να κάνουν με στόχο τη μείωση πολλών θέσεων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι αξιοποιήσιμοι για την ενίσχυση της ανάπτυξης”.