Για μισθούς αντίστοιχους με εκείνους της Πορτογαλίας, 200 ευρώ λιγότερα απ’ ότι προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση δηλαδή, φέρεται να πίεσε η τρόικα κατά τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη ενός «μεγαλύτερου και ποιοτικά διαφορετικού» προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Το βράδυ της Παρασκευής, η τρόικα συναντήθηκε εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τα μέτρα της διετίας 2011- 2012.
Ads
Στην αποψινή συνάντηση, που διήρκησε περίπου 2 ώρες, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012. Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους ελεγκτές θα συνεχιστούν και αύριο («με τον ίδιο ρυθμό», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών), ενώ γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα της διετίας 2011- 2012, αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για τα μέτρα της διετίας 2013- 2014 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως η τρόικα έχει ζητήσει να μειωθούν οι μισθοί και κάτω από τα 760 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και να ισχύσουν και στην Ελλάδα μισθοί αντίστοιχοι με εκείνους της Πορτογαλίας, που είναι περίπου 200 ευρώ λιγότερα.
Αλλά και πληροφορίες της ΝΕΤ κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους της τρόικας για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έλαβε χώρα την Παρασκευή με τον υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη. Πηγή του υπουργείου που μίλησε στην ΝΕΤ έκανε λόγο για κλίμα «δύσκολο και βαρύ».
Σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν απάντησε: «Όπως ξέρετε οι συζητήσεις συνεχίζονται άρα, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, όπως συνήθως σε αυτό το στάδιο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά κάποια σοβαρά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη. Ελπίζω να φτάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωνε αφοπλιστικά από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη: «Όταν περνάει κανείς δύσκολους καιρούς δεν επιτρέπεται να απελπίζεται αλλά πρέπει να κάνει ο,τι και οι επιχειρηματίες σε δύσκολους καιρούς. Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια να πηγαίνει στην επιχείρηση του δύο ώρες νωρίτερα το πρωί και να μένει το βράδυ μια ώρα παραπάνω δουλεύοντας πάνω στο προϊόν του και την παραγωγικότητα της επιχείρησής του».
Σφοδρές αντιδράσεις για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
Η κυβέρνηση, πάντως, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τα συνδικάτα εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν διετές πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων που προβλέπουν αυξήσεις, ενώ τα 3/5 των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα θα μπορούν να υπογραφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.
Για «υποχωρητικότητα δίχως τέλος» κατηγόρησε την κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, διαπιστώνοντας ότι στην Ελλάδα «καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει».
«Ποιοι από τους υπουργούς ψεύδονται, ποιοι λένε την αλήθεια και τέλος, σε ποιον απευθυνόταν ο κ. Παπανδρέου, όταν έλεγε πως δεν θα γίνουμε Ινδία;», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, δήλωσε: «Για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική κόλαση, μισθούς πείνας, τον εργασιακό τη φορολογική εξόντωση δεν αρκούν οι συνηθισμένοι αγώνες, τα συνηθισμένα αιτήματα ούτε μόνο να φύγει η κυβέρνηση, που πρέπει να φύγει χρειάζεται παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης, λαϊκή εξουσία».
«Εάν αυτή ήταν η σωστή και απαραίτητη συνταγή για να πάει μπροστά το κράτος, γιατί δεν την εφάρμοζαν από το 1981 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;… Κάτι δεν πάει καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. Το μέλος του ΠΓ του Συνασπισμού, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υποκρίνονται ασύστολα, όταν έχουν ήδη συμφωνήσει με την τρόικα για την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού και έχουν νομοθετήσει αυτή την συμφωνία τους με το νόμο 3845/2010». Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως «η απαίτηση της τρόικας για μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα ισοδυναμεί με αξίωση εξαθλίωσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποκρουστεί».
Ανικανοποίητο το ΔΝΤ, «αδειάζει» Βενιζέλο
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, μιλώντας στο Dow Jones Newswires, επισήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο και ποιοτικά διαφορετικό πρόγραμμα προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστικότερη και να καταφέρει να εξέλθει από την χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία».
Ουσιαστικά ο κ. Μπόρχες «αδειάζει» τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι, αργά χθες, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος οριστικοποίησε τις συζητήσεις με το ΔΝΤ και ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή.
Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Μπόρχες, θα πρέπει να «συμπληρώσει τα μέτρα του προϋπολογισμού με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών για να ξαναγίνει η οικονομία ανταγωνιστική», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένο» με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >